avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Internare impotriva vointei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Internare impotriva vointei

Buna ziua
Mama mea in varsta de 54 ani a avut dupa 15 ani o noua tentativa de suicid. Reactie avuta in urma stresului dat de probleme financiare.
Concubinul ei a gasit-o a dus-o la spital unde a primit ingrijiri. Acolo a fost intrebat daca refuza consultul psihiatric si a dat si o declaratie in acest sens. Apoi i s-a negat declaratia motivand ca nu este sotul ei. A fost trimisa la spitalul 9.
Acolo am mers eu, in calitate de fiica, refuzand internarea si solicitand sa o iau acasa pe proprie raspundere. Eu am 36 ani. Desi mama a refuzat internarea ei au retinut-o spunand ca luni se va intruni o comisie de medici care sa decida daca o externeaza sau o tin in spital. Medicul de garda mi-a spus ca eu nu pot decide, ca nu am nici un drept si legea ii obliga sa o interneze, desi ea nu era agresiva. Ce pot face pentru ca mama sa nu ramana in spital? pot legal sa solicit externarea?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
Nicoleta12, utilizator
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 16:11, 22 Septembrie 2014
Sincer , eu nu cred ca intentiile dumneavoastra sunt bune , la modul hai poate reuseste data viitoare si imi lasa mostenire ?! Altfel eu nu as putea gandi ca dumneavoastra . Adica e mama si da , a incercat sa se omoare ... sa o iau acasa in loc sa fie pusa pe picioare psihic e aproape omor din culpa .
Fiind vorba de o tentativa de sucicid situatia este foarte complicata.
Chiar daca persoana nu este violenta trebuie sa beneficieze de asistenta medicala psihiatrica.
Medicii au anumite reguli de drept si anumite protocoale pe care trebuie sa le respecte pentru a nu incalca legea sau regulile din medicina.
De ex. daca-i platiti avocat iar avocatul se duce si discuta cu ea si se convinge ca vrea sa fie externata, ar putea cere externarea prin a inainta proces spitalului. Insa asta nu numai ca ar costa, dar ar avea nevoie de un timp ceva mai mare si i-ar impresiona neplacut pe medici si le-ar intari convingerea ca e decisa sa-si puna capat vietii, iar daca ei plus alti medici chemati s-o examineze au aceasta parere, judecatorul va decide ca nu trebuie externata.

Acuma stiu ca-n ochii vecinilor va ramane cu stigma ca-i nebuna, dar asta e situatia, nu prea are ce face.
Pacat ca in Romania 2014 , se gandeste in felul acesta despre depresie , adica bolnavul este nebun si oamenii il trateaza ca atare...
Depresia nu tine cont de varsta sex si satut social . Din pacate , este un subiect tabu , tocmai pt. ca oamenii sunt ignoranti , cu mentalitate de caverna.
Depresia reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalităţii la nivel mondial, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Experţii din domeniul sanitar avertizează că până în anul 2020, această boală va urca pe locul doi în topul bolilor care duc la deces, după bolile cardiovasculare. De ce..?? Pt. ca suntem supusi stresului din toate partile.
Există două tipuri de depresie: depresia ca reacţie în urma unui episod tragic din viaţa unui om şi depresia ca boală. Ambele necesita intelegere si tratament.Cea din urmă are efecte destul de grave,dureroase, putând duce chiar până la suicid.
Din cele 192 de ţări luate în evidenţă de OMS, România se află pe locul 62 în topul ţărilor depresive la nivel mondial, şi pe locul cinci la nivel european. Datele arată că la noi în ţară incidenţa depresiei este de 1.041 de persoane la 100.000 de locuitori.
Ca sa sumarizam:
- mama dvs a incercat (din nou) sa se sinucida
- medicii cer o evaluare osihica
- mama dvs nu doreste evaluarea (este irelevant, pentru ca a luat deja o decizie ce i-a pus viata in pericol si care a costat casa de asigurari de sanatate o gramada de bani pentru a-i salva viata - ca urmare este o persoana cu risc crescut si protocolul cere niste masuri preventive pe de o parte pentru a-i pastra ei viata/starea de sanatate si pe de alta parte pentru a economisi niste bani)
- dvs nu doriti ca mama dvs sa ramana in spital
Prima intrebare care se ridica este: de ce? va este teama de ideea de spital?
In alta ordine de idei, nu puteti face nimic pentru a o externa in momentul actual.

Alte discuții în legătură

Internare involuntara psihiatrie, tentativa de sinucidere invest12345 invest12345 Buna Ziua, O cunoștință a fost internată la psihiatrie pentru tentativa de sinucidere. În acest caz familia, are sau nu dreptul de a primi informații ... (vezi toată discuția)
Lipsa discernamant Ninanina18 Ninanina18 Buna ziua. Am sa incerc sa fiu cat mai scurta in relatare. Mama mea este destul de bolnava, diagnosticata cu diabet, de la diabet au aparut multiple ... (vezi toată discuția)
Am un baiat de 20 ani cu autism si nu mai pot gestiona situatia. ... natasav natasav Am un baiat de 20 ani cu autism si nu mai pot gestiona situatia. Am facut cerere la DGASPS pentru institutionalizare de aproximativ 1 an cu toate actele ... (vezi toată discuția)