avem urmatoarea situatie: am nascut pe 29/10/2013. in perioada 4/02-30/03/14 am fost in CIC. dosarul pt indemnizatie a fost depus pe 28/02. banii mi-au intrat in mai si pe lunile februarie si martie.in perioada 1/04-31/05/14 m-am intors la munca. din 1/06/14 am intrat din nou in CIC pt ca nu mai aveam cu cine sa las fata. am depus din nou dosarul in data de 30/07. in septembrie mi-au virat doar indemnizatia pe luna august explicatia fiind ca dosarul a fost acceptat cu data de 30/07, ceea ce inseamna ( din punctul meu de vedere) ca luna iunie si iulie nu vor fi platite.
poate cineva sa-mi explice de ce si care este baza legala pentru aceasta situatie?
mentionez ca la dosar se afla decizia de suspendare a contractului de munca cu data de 1/06.
1. Dvs. ati optat initial pentru CCC pana la varsta de 2 ani.
2. De fiecare data cand reluati activitatea se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC care se reia in plata atunci cand reveniti in CCC.
3. - Plata indemnizatiei pentru CCC inceteaza incepand cu ziua urmatoare aceleia in are copilul implineste 2 ani, indiferent de cate ori reluati activitatea si de cate ori reveniti in CCC (pana atunci ea este numai suspendata).
- Indemnizatia pentru CCC va fi de fiecare dat aceeasi cu aceea stabilita initial.
- In aceste situatii nu trebuia sa faceti alt dosar ci numai sa mergeti la Primarie cu decizia de suspendare a contractuui individual de munca.
4. Banuiesc ca AJPIS a tinut cont de urmatoarea prevedere din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
...
5. Eu cred ca AJPIS nu a procedat corect dar nu inteleg de ce ati intarziat doua luni de la suspendarea CIM si pana ati solicitat reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC.
6. Puteti pune intrebarea la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
in primul rand va multumesc pentru raspunsul dvs. si doresc sa dau niste explicatii:
-am optat pt CCC pana la 1 an.
-a durat 2 luni pana am depus al doilea dosar pentru ca decizia de suspendare trebuia semnata de administrator care nu era in tara la momentul respectiv.
-am depus un al doilea dosar pentru ca asa mi-au cerut...
faptul ca l-am depus cu data de 30 iulie oricum nu are nicio relevanta pentru ca termenul legal nu a fost depasit cf art. 15 de mai sus.
nu inteleg punctul d din articol: care sunt ''celelalte situatii''? este ca si cum am spune ca eu in iunie si iulie nu am avut copil :))).
daca in primul dosar s-a platit retroactiv, in al doilea de ce nu?
o sa scriu la ANPIS asa cum m-ati indrumat, dar in cazul in care raspunsul lor se bazeaza doar pe punctul d din art 15 atunci imi doresc sa-i chem in instanta. :)
1. Raspunsul meu ramane valabil si in cazul in care ati optat pentru CCC pana a varsta de 1 an cu singurul amendament ca indemnizatia pentru CCC inceta in ziua urmatoare aceleia in care copilul implinea 1 an.
2. "Celelalte situatii" ar putea cuprinde si cazul dvs.
3. Daca si raspunsu de la AMPIS este tot nefavorabil luati legatura cu un avocat si contestati decizia AJPIS.
multumesc!
Am scris celor de la anpis si astept raspuns. Luni, ma duc din nou la agentia pentru prestatii sociale... poate am mai mult noroc.
revin cu raspunsul!