avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

buna ziua,
imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel:
- partenera mea va naste la inceputul lunii octombrie
- veniturile mele sunt in baza unui CIM precum si dintr-un PFA
- ne-am facut calculele astfel incat dupa cele 42 zile obligatorii de concediu post nastere ale mamei voi intra eu in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 1 an
- pentru a beneficia de maximul indemnizatiei am luat in calcul atat veniturile din CIM cat si cele din PFA

intrebarea care ma framanta este daca pentru a putea aduna veniturile de la PFA pentru calculul indemnizatiei de crestere este sau nu nevoie de plata celor 0,85% prin contract separat la casa de sanatate (pentru veniturile PFA).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:18, 15 Septembrie 2014
1. - Calculul Indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) nu este conditionat de plata vreunei contributii.
- In cazul dvs. la calculul indemnizatiei pentru CCC se vor avea in vedere toate veniturile profesionale (din prestarea unei activitat) impozabile.

2. Plata cotei de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii este o conditie pentru ca o persoana care obtine venituri din activitatea de PFA sa poata beneficia de indemnizatie pentru concedii de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

3. - Dar vedeti ca daca mama nu termina concediul de maternitate in a 42-a zi de la nasterea copilului dvs. nu puteti intra in CCC decat dupa ce se termina concediul de maternitate.
- Adfica nu puteti beneficia in acelasi timp mama de indemnizatie pentru concediu de maternitate si tatal de indemnizate pentru CCC.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cele 126 de zile de concediu nu sunt obligatorii in totalitate, obligatorii sunt doar cele 42 de zile de dupa nastere.
Evident, nu se pot cumula cele doua indemnizatii, cea de maternitate cu cea de ingrijire a copilului pana la 1an/2 ani (CIC), insa dupa implinirea celor 42 de zile se poate opta pentru renuntarea la restul de concediu medical de maternitate(postnatal) si intrarea in CIC cu indemnizatia aferenta.
multumesc pentru raspuns,
mama nu isi poate lua concediu de maternitate pt ca veniturile sunt doar din PFA si nu a platit acea cota de 0,85%
am luat in calcul cele 42 zile obligatorii dupa nastere... pentru care oricum nu stiu daca mama trebuie sa faca vre-o hartie din moment ce nu o sa incaseze nimic.
1. Daca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci dvs. puteti solicita CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. - Daca optati pentru CCC pana la varsta copilului de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica veti avea venituri din CIM si PFA (cum ati avut si pana acum) iar statul va mai da 500 lei lunar.

3. Pentru ca dvs. sa puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati si CIM si activitatea de PFA pe perioada de CCC.
La dosarul pt CIC o sa aveti nevoie de o adeverinta eliberata de Casa de Sanatate din care sa rezulte ca mama nu a beneficiat de concediu medical. In acest fel puteti beneficia de CIC incepand cu data nasterii copilului.
Ultima modificare: Vineri, 5 Septembrie 2014
melania_14, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate obligatoriu? anita10 anita10 O angajata insarcinata vine la lucru pana in ultima zi, incepand cu data in care naste isi cere concediu fara plata pana la implinirea celor 42 zile de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui AndreiDI AndreiDI Daca mama nu are contract de munca, nu este nici in somaj, somajul ei incetand in martie 2012 si de la acea data nu mai realizeaza venituri, se mai poate cere ... (vezi toată discuția)
Somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani bioanad bioanad Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul ... (vezi toată discuția)