O angajata insarcinata vine la lucru pana in ultima zi, incepand cu data in care naste isi cere concediu fara plata pana la implinirea celor 42 zile de lauzie, naste la o clinica privata si nu aduce certificat medical. Dupa cele 42 de zile va putea cere concediu pentru cresterea copilului? Cum o va afecta perioada de concediu fara plata? Va rog o parere daca se poate proceda astfel? Va multumesc.
1. Concediul de maternitate nu este obligatoriu dar el se acorda pentru p[rotectia sanatatii mamei si copilului.
2. Desi nu este obligatoriu Normele de aplicare a OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã angajatorul spun:
Art.4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
3. - Daca persoana in cauza nu a dorit sa intre macar in cele 42 de zile de postnatal, si a optat pentru concediu fara plata (CFP), este problema ei.
- Oricum nu poate solicita concediu crestere copil (CCC) decat incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.
4. - Acest concediu fara plata o afecteaza daca in el este cuprinsa o luna intreaga (1-31) deoarece avand o luna fara venituri nu mai poate beneficia de CCC.
- Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
5. Cred ca a facut o mare greseala fiind sfatuita prost de cineva in necunostinta de cauza.
- Poate in perioada de CFP are totusi alte venituri profesionale sau este intr-o perioadaa similata celei de obtinere de venituri profesionale, altfel nu poate beneficia de CCC.
6. Incercati sa vorbiti cu ea sa o lamuriti ca trebuie sa-si ia macar acel concediu postnatal de 42 de zile.
Multumesc pentru raspuns, as face o mica precizare: nu are nici o zi de concediu fara plata inainte de nasterea copilului ci doar dupa, astfel are venituri realizate pana in ziua nasterii. Atunci banuiesc ca nu ar trebui sa i se refuze cererea de CCC dupa expirarea celor 42 de zile..
1. Aveti dreptate, nu am fost atent la raspunsul pe care l-am dat.
2. Perioada de dupa ce naste nu are importanta daca a fost in CFP dar nu poate solicita CCC mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
3. Angajatorul nu poate refuza cererea de suspendare a contractului individual de munca pentru a intra in CCC.
4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin.(1), precum și concediul fără plată prevăzut la art.6 alin.(1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art.14 alin.(2), art.19 alin.(2), art.25 si art.38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
Spuneti-mi va rog, mai sunt valabile si obligatorii cele 42 de zile pana se depune dosarul daca tatal este cel care il solicita, nu mama? Mama are PFA si nu este obligata sa isi ia acest concediu, nemergand la munca, nu?
1. - Daca mama este PFA si nu a platit cota de contributie de 0,85% pentru cocedii si indemnizatii nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Aceasta cota de contributie poate fi platita in baza unui cotract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
2. In acest caz (in care mama nu poate benficia de concediu de maternitate) tatal poate solicita concediu crestere copil (CCC) incepand cu data nasterii copilului.