avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent de insertie mame
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent de insertie mame

Buna ziua. Sunt mama singura, cu profesiune liberala PFA care nu a fost in concediu pre sau post maternal (nu am contractat cu casa de asigurari decat asigurarea de sanatate, nu si cea de concedii medicale-optionala- in cuantum de 0.85%din venit). M-am intors la munca mea fara sa solicit concediu de maternitate sau indemnizatie de concediu pt cresterea copilului, ci doar stimulentul de insertie sociala, acordat mamelor ce se intorc la servici inainte de implinirea varstei de 2ani a copilului. Legea spune ca in acest caz, stimulu de insertie sociala se acorda incepand cu data nasterii copilului. Serviciul de prestatii sociale Timis m-a pus in acest drept incepand cu ziua 42 dupa nasterea copilului,motivand ca desi nu am avut concediu post nastere de 42 zile, sistemul in care opereaza ei cererile nu permite/nu recunoaste situatia mea.
M-au sfatuit sa fac o contestatie (la ei!!!) urmand sa primesc oficial acest raspuns ce imi exclude zilele 1-42, pt ca apoi sa ma adresez instantei.
Doresc opinia dvs privitor la speta mea, si daca nu exista o alta solutie decat cea in justitie.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: timis2014 , utilizator 19:51, 9 Decembrie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 24.
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care persoana îndreptãţitã îşi reia activitatea profesionalã şi realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 7 alin. (2) lit. b) din ordonanta de urgenta;
...

3. - Dvs. nu ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate deoarece nu ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
- In aceasta situatie trebuie sa beneficiati de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

4. - Se pare ca AJPIS crede ca sistemul de operare (gresit conceput) are intaietate in fata prevederilor legale.
- Nu au decat sa modifice sistemul de operare ca sa fie in concordanta cu prevederile legale.

5. Va recomand sa faceti contestatia la AJPIS (invocand textele de lege de mai sus) dar faceti o sesizare si la ANPIS (forul tutelar al AJPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
VA MULTUMESC! ma gandeam sa renunt sa ma lupt cu birocratii, dar m-ati mobilizat, am de luptat cu incompetentii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie alexandrinapui alexandrinapui am nascut pe 19 aprilie la ce data trebuie depus dosarul pentru indemnizatie? (vezi toată discuția)
Ccc la tata gavrilas gavrilas buna ziua,m-ar interesa si pe mine situatia in care sotia mea a nascut de cateva zile,dar nu a avut serviciu si nici nu a beneficiat de alte venituri,daca eu ... (vezi toată discuția)