avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

buna ziua,
imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel:
- partenera mea va naste la inceputul lunii octombrie
- veniturile mele sunt in baza unui CIM precum si dintr-un PFA
- ne-am facut calculele astfel incat dupa cele 42 zile obligatorii de concediu post nastere ale mamei voi intra eu in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 1 an
- pentru a beneficia de maximul indemnizatiei am luat in calcul atat veniturile din CIM cat si cele din PFA

intrebarea care ma framanta este daca pentru a putea aduna veniturile de la PFA pentru calculul indemnizatiei de crestere este sau nu nevoie de plata celor 0,85% prin contract separat la casa de sanatate (pentru veniturile PFA).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:18, 15 Septembrie 2014
da,...
se pare ca cei de la Primaria Galati nu vad asa problema, in sensul ca nu imi pot acorda indemnizatia de crestere decat dupa cele 42 zile de concediu maternal deci din cele 12 luni in care as putea primi indemnizatie se vor scadea 42 zile si 1 luna (concediu crestere obligatoriu mama)
in aceste conditii, va rog sa ma ajutati cu baza legala pentru a purta o discutie in prealabil cu juristii lor, altfel nu imi ramane decat sa contest decizia pe care o sa o dea.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) şi c);
...


3. - Nici mama, nici tatal copilului nu indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate.
- Ca urmare tala copilului poate beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

4. - In cazul in care cei de la Primarie nu cunosc prevederile legale ar fi bine sa va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- Sau puteti sa va adresati direct ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Revin,
Desi termenul sarcinii era la inceputul lunii octombrie, nasterea a avut loc astazi, duminica (14.sept), ceea ce ma face sa am unele intrebari suplimenare:
-pt a intra in CCC trebuie sa fac cererea de ccc catre angajator cu suspendare contract de luni (15.sept) ?
-imi suspend PFA-ul tot de la aceasta data (15.sept)?
-la aceste cereri nu trebuie atasat in copie certif de nastere? nu de alta dar asta dureaza vreo 3 zile (pana la externarea mamei)
-in urma discutiilor cu cei de la Agenia Judeteana cand le-am atras atentia asupra lit b) din art 15 din ordonanta, resp art 23 din norme, mi s-a zis de o adeverinta de la casa de santate in care sa se mentioneza ca mama nu indeplineste conditiile de concediu medical ori cei de la sanatate pot elibera doar adev ca nu a beneficiat de concediu medical. este de ajuns?, desi cei de la agentie stramba din nas?
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
delfinut, utilizator
In primul rand felicitari!

Da, trebuie sa mergeti sa suspendati contractele cat mai repede. Ca idee data de la care se ia in calcul plata indemnizatie este data la care ati reusit sa suspendati ambele contracte. . Pt PFA din cate stiu nu se poate face suspendarea incepand cu ziua in care se depunde cererea la ONRC. Deci PFA-ul se va suspenda incepand cu data de 16 sept. De certificat de nastere la ONRC nu aveti nevoie.
Asteptati sa treaca cele 42 de zile si cereti adeverinta ca nu a beneficiat de concediu medical si ar trebui sa fie de ajuns. Daca cei de la agentie stramba din nas inaseamna ca nu prea au avut asemenea cazuri. Dar daca insistati nu ar trebui sa fie probleme.
Ca sa solicitati indemnizatiei pentru CCC incepand cu data nasterii copilului aveti termen 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului sa depuneti actele la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate obligatoriu? anita10 anita10 O angajata insarcinata vine la lucru pana in ultima zi, incepand cu data in care naste isi cere concediu fara plata pana la implinirea celor 42 zile de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui AndreiDI AndreiDI Daca mama nu are contract de munca, nu este nici in somaj, somajul ei incetand in martie 2012 si de la acea data nu mai realizeaza venituri, se mai poate cere ... (vezi toată discuția)
Somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani bioanad bioanad Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul ... (vezi toată discuția)