Detin un teren obtinut prin mostenire in urma decesului mamei mele, ea la randul ei l-a obtinut conform legii 10 in anul 1995. As dori sa vand acest teren, am consultat codul fiscal, dar ca de obicei lucrurile nu sunt foarte clare. As dori sa aflu o alta parere avizata legat de regimul taxarii.
- avand in vedere ca este mostenit taxa de tranzactie va fi 1% sau 2 %( precizez ca mama mea l-a detinut mai mult de 3 ani, dupa cum se observa)
- daca voi incasa un avans in 2014 si tranzactia o voi realiza in 2015, depasind plafonul de 65000 euro , trebuie sa achi tva?
Va multumesc,( precizarile anaf nu sunt concludente)
La vanzarea unui imobil, conform Codului fiscal, vanzatorul datoreaza statului un impozit. Iata cum se calculeaza:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite cu mai putin de 3 ani in urma inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite cu mai mult de 3 ani in urma :
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Dvs. il detineti de mai putin de 3 ani, deci se aplica cazul a). Nu intereseaza de cand il detinea mama. Nu mama il vinde, ci dumneavoastra.
Acel 1% pt. mosteniri se referea la faptul ca dvs. ati obtinut de la mama (prima tranzactie). Acum este instrainat de catre dvs. (a doua tranzactie, daca putem sa o numim asa).
Conform prevederilor din Codul fiscal, ca regula generala, o persoana fizica devine impozabila in momentul in care realizeaza in cursul unui an calendaristic mai mult de o operatiune imobiliara constand in vanzari de terenuri si constructii, altele decat cele utilizate in scopuri personale care nu intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.
Daca este o singura tranzactie, persoana fizica nu datoreaza TVA.