avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1984 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Mostenire teren anul 2012 in urma decesului mamei
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Mostenire teren anul 2012 in urma decesului mamei

Detin un teren obtinut prin mostenire in urma decesului mamei mele, ea la randul ei l-a obtinut conform legii 10 in anul 1995. As dori sa vand acest teren, am consultat codul fiscal, dar ca de obicei lucrurile nu sunt foarte clare. As dori sa aflu o alta parere avizata legat de regimul taxarii.
- avand in vedere ca este mostenit taxa de tranzactie va fi 1% sau 2 %( precizez ca mama mea l-a detinut mai mult de 3 ani, dupa cum se observa)
- daca voi incasa un avans in 2014 si tranzactia o voi realiza in 2015, depasind plafonul de 65000 euro , trebuie sa achi tva?
Va multumesc,( precizarile anaf nu sunt concludente)
Cel mai recent răspuns: Mirela Stanga , Contabil 23:54, 21 Septembrie 2014
La vanzarea unui imobil, conform Codului fiscal, vanzatorul datoreaza statului un impozit. Iata cum se calculeaza:

a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite cu mai putin de 3 ani in urma inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite cu mai mult de 3 ani in urma :
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

Dvs. il detineti de mai putin de 3 ani, deci se aplica cazul a). Nu intereseaza de cand il detinea mama. Nu mama il vinde, ci dumneavoastra.

Acel 1% pt. mosteniri se referea la faptul ca dvs. ati obtinut de la mama (prima tranzactie). Acum este instrainat de catre dvs. (a doua tranzactie, daca putem sa o numim asa).

Conform prevederilor din Codul fiscal, ca regula generala, o persoana fizica devine impozabila in momentul in care realizeaza in cursul unui an calendaristic mai mult de o operatiune imobiliara constand in vanzari de terenuri si constructii, altele decat cele utilizate in scopuri personale care nu intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.

Daca este o singura tranzactie, persoana fizica nu datoreaza TVA.
Multumesc pentru ajutorul acordat.
O seara buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit de plata la vanzarea unei proprietati in val. de 50.000 eur (casa+teren) boghi102006 boghi102006 Care este valoarea impozitului ce trebuie sa-l platesc la vanzarea unei proprietati, (casa plus teren), dobandita prin mostenire in urma decesului parintilor ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)
Impozit 3% vanzare imobil turkn turkn Am mostenit o casa,eu fiind singurul mostenitor. In ziua in care am facut succesiunea,am vandut si aceasta casa ,actele facandu-le la acelasi notar si in ... (vezi toată discuția)