avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare de divort

As dori sa stiu in cat timp se elibereaza o hotarare de divort definitiva si irevocabila, tinand cont de faptul ca am hotararea de divort din ianuarie 2006 si nu sa facut nici un apel la ea in termenul de 30 de zile. exista o posibilitate de plata a unei taxe de urgenta pentru a o ridica in aceeasi zi in care se depune cererea pentru eliberarea ei?
Cel mai recent răspuns: claudiu86 , utilizator 20:14, 20 Septembrie 2014
Depinde de instanța la care a fost soluționată dosarul, dar nu exista taxe de urgente in acest sens. Din păcate, aviind in vedere ca este un dosar vechi, s-ar putea sa fie nevoie de programare a dosarului si atunci sa vi se legalizeze Sentința. Mergeți la instanța la care v-ati judecat, si veți afl răspunsul la registratura. Oricum nu durează foarte mult, depinde ptr cind va trebuie.
am avea nevoie de ea luni pentru ca marti doreste sa scoata fetita din tara si cu acea hotarare nu cred ca reuseste daca nu e definitiva si irevocabila. de exemplu eu am cautat dosarul pe net si l-am gasit. o sa va trimit si dumneavoastra ca sa imi puteti spune se poate sau nu scoaterea din tara a minorei fara acordul tatalui in urmatorul caz:

Dosar numarul: 6548/280/2005 (6554/2005)
Din data de: 17.06.2005


31/01/2006 Soluţionare
Solutie: HOTĂRĂŞTEAdmite actiunea formulata de reclamanta .Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Cu aceasta hotarare mama poate scoate fetita din tara sau are nevoie de hotararea definitiva si irevocabila?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
Mama nu are nevoie de acordul tatalui pentru ca minorii i-au fost incredintati spre crestere si educare, insa are nevoie de hotarararea de divort legalizata cu mentiunea" definitiva si irevocabila".
De asemenea minora ( pentru ca inteleg ca numai cu ea se doreste iesirea din tara), are nevoie de pasaport sau carte de identitate dupa caz.
Legea 248/2005 mod. si compl. prin Legea175/2013
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
........................
Pentru legalizare mama are nevoie de :
- cerere adresata presedintelui instantei,
- taxa de timbru de 5.00 lei,
- sentinta a carei legalizare se solicita.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu a legalizat hotararea din 2006 pana acum si ii trebuie legalizata poimaine ?? Dureaza cel putin o saptamana de la data depunerii cererii.
asta vroiam sa stiu daca de poate elibera pe loc, cu o taxa de urgenta sau ceva de genul. va multumesc foarte mult.

Alte discuții în legătură

Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)
Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)