Uzucapiunea este posibilitatea unei persoane care a posedat un bun imobil, un timp determinat ( 20 sau 30 de ani , conform vechiului cod civil, ), să devină proprietarul acelui imobil, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Avocatul este o opţiune într-o acţiune civilă ca aceasta, nu o obligaţie, însă ar putea fi utilă consultarea unui avocat.
Uzucapiunea - sau prescriptia achizitiva este de lunga durata si de scurta durata.
Prescripţia achizitivă operează ca o sancţiune civilă pe care o suportă titularul dreptului de proprietate şi se justifică prin pasivitatea sa, timp îndelungat, lăsând bunul în posesia altuia. Acţiunea în uzucapiune este o acţiune reală şi poate fi introdusă în instanţă de către orice persoană care pretinde că a exercitat o posesiune utilă asupra unui imobil timp de 30 de ani, chemând în judecată adevăratul proprietar al imobilului cu privire la care se invocă uzucapiunea.
Astfel, termenul uzucapiunii este de 30 de ani când reclamantul nu a posedat pe baza unui just titlu, posesiunea sa fiind de rea-credinţă. Dacă reclamantul dovedeşte că a posedat bunul în temeiul unui just titlu, fiind de bună-credinţă, termenul se reduce la 10 - 20 de ani (detalii, aici: uzucapiunea de scurtă durată).
Sunt necesare urmatoarele acte :
Acte necesare
- actul de identitate al persoanei ce a exercitat posesiunea asupra imobilului timp de 10- 30 de ani, in functie de ce fel de uzucapiune motivati.
Alte acte care se vor asigura în instanţă (probe)
- interogatoriul pârâtului cu privire la momentul desesizării sale de imobil şi al intrării acestuia în posesiunea reclamantului;
- declaraţii de martori pentru a dovedi posesiunea în tot timpul prevăzut de lege;
- expertiză tehnică imobiliară care să identifice imobilul ca amplasament, componenţă, laturi şi vecinătăţi.
Va recomand sa apelati la un avocat pt. a fi indrumat .