S-au fabricat niste motive pentru trimiterea in comisia de disciplina si s-a facut o cerere ca sa fie inregistrata toata sedinta. Cererea a fost refuzata pe motiv ca nu exista un aparat de inregistrat special care sa fie omologat si manevrat de o persoana anume. E motivat legal refuzul? Chiar trebuie un aparat omologat tehnic?? Atunci de ce se mai foloseste reportofon la interviuri?
Procesul verbal nu s-a dat la sfarsitul sedintei. Legal nu este corect dar cum se poate actiona in cazul acesta? Care e perioada de timp in care se da raspunsul comisiei cu decizia luata?Multumesc
Aici este problema, nu inteleg de ce nu s-a aprobat inregistrarea audio. S-a mers pe motivul ca nu exista un aparat, ca trebuie omologat...sa fim seriosi. Eu am citit in codul muncii ca acel proces trebuie dat spre semnatura la sfarsitul sedintei. Nu s-a dat nimic. S-a spus multumesc. Si atat. Apoi se tot sustine ca in documentul ce va urma se va spune acelasi lucru ca in proces. Ceea ce nu mi se pare normal. Ca nimeni nu are de unde sa stie asta daca nu vede procesul verbal sa compare. In fine, totul e cusut cu ata ...invizibila. Reportofon exista din cate stiu eu dar nu stiu pe unde l-au facut pierdut. Nu s-a cerut sa fie facuta cu mijloace proprii ci cu cele ale firmei. Dar cand a venit raspunsul , am stiut ca nu vor lasa sa se faca lucrul asta nici cu mijloace proprii. Oricum convocarea este lovita de nulitate ptr ca nu se specifica in mod clar ce se imputa ca motiv, nu tu paragraf din ceva, numai bazaconii ca si cand ai face o compunere. Spre exemplu " nu respecta atributiile de serviciu" . Care?? " nu respecta sarcinile din fisa postului" care?
Procesul verbal se semneaza de toata lumea la sfarsitul audierii.
Codul Muncii nu prevede ceea ce sustineti dvs cu semnatura pe procesul-verbal.
De asemenea, in practica s-a decis ca : "convocarea la cercetarea disciplinară a salariatului trebuie să indice în mod concret obiectul cercetării disciplinare prealabile. Trimiterea la sesizarea prin care angajatorul a fost înştiinţat despre eventuala săvârşire a unei abateri disciplinare de către angajat, fără comunicarea acesteia, nu răspunde cerinţei legale de indicare a obiectului cercetării disciplinare în convocarea adresată salariatului cercetat şi atrage nulitatea absolută a deciziei de sancţionare disciplinară." ( Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 2617 din 7 decembrie 2011).
Din cate am citit, sedinta decurge asa:dupa convocare mergi la audiere, spui argumentele pro- tine, ei pun intrebari, se face un proces verbal al sedintei, il citesc toti si semneaza, il citesti si tu si semnezi inainte de parasirea sedintei. Apoi astepti " sentinta" in scris. Ei bine, acel proces de sedinta nu a existat. Se spune ca in raspunsul care va fi facut va exista mentionat tot ce cuprinde procesul dar e aiurea. De unde poti sti ce scrie in proces? Da, se poate face solicitare sa ti se dea si procesul. Sa vadem intai raspunsul. Dar normal ar fi fost ca minuta/ procesul verbal al sedintei sa fie semnat de toti la sfarsitul sedintei. Inclusiv inculpatul. Daca in procesul vb scrie ceva ce nu concorda cu realitatea? Spre exemplu, "inculpatul" spune ca el a avut o discutie cu un sef iar in proces scrie ca a avut un conflict. Deci nu e corect. Ori daca nu citesti procesul vb de sedinta, nu stii ce s-a scris acolo. Daca poate cineva sa confirme treaba cu procesul, il rog sa o faca. Multumesc.
Si mai este ceva, dincolo de refuzul inregistrarii, ma intereseaza daca e valabila motivatia adusa precum ca trebuie sa existe un tehnician care sa opereze un aparat " special" de inregistrat, tinut in conditii tehnice speciale etc. Eu cred ca sunt motivatii nefondate, ca sa nu le numesc altfel. Inregistrarea oricare si cu orice ar fi facuta este proba in instanta in anume cazuri, dar nu conteaza cu ce e facuta, conteaza sa nu fie ulterior falsificata.
Intr-adevar, cercetarea disciplinara prealabila se va finaliza cu un proces-verbal, referat ori raport intocmit si semnat de comisia de disciplina ,iar in baza propunerii comisiei de disciplina care constata vinovatia salariatului, angajatorul emite decizia de sanctionare, prin care se va stabili una dintre sanctiunile prevazute de art. 248 din Codul muncii.
Potrivit art. 252 , alin. 2 din Codul muncii, sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara ;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat ;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251, alin. 3, nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica ;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata ;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Din cuprinsul textului de mai sus ,nesemnarea de catre salariat a procesului-verbal nu constituie motiv de nulitate absoluta a deciziei de sanctionare.