avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... jignire / hartuire / nerespectare contract / somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

jignire / hartuire / nerespectare contract / somaj

Buna ziua,
am citit conditiile de acordare somaj, dar as dori sa intreb daca plec de la locul de munca cu acordul ambelor parti, eu mai avand aprox. 1 luna pana la implinirea celor 12 luni, pot plati din mana diferenta de cotizatie pana la implinirea celor 12 luni?
certificatul medical, concediul de odihna si cel fara plata pot ajuta pana la implinirea celor 12 luni de munca? Incerc sa gasesc o solutie buna pentru mine, pentru a pleca din acest loc unde am fost si hartuita, contractul de munca nu s-a respectat, am lucrat toata vara in jur de 220 ore luna, iar capacul a fost pus cand am fost jignita in fata de patron, eu facand un mare compromis lucrand aici, doar pentru a supravietui. Multumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:12, 21 Septembrie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. - Daca va inceteaza CIM cu unul din articolele urmatore din Codul muncii puteti beneficia de indemnizatie de somaj: art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4).
- Incetarea CIM prin demisie (art.81) sau cu acordul partilor (art.55b) va este imputabila si nu puteti beneficia de indemnziatie de somaj.

3. - Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
- Perioadele in care sunteti in concediu medical sau concediu fara plata nu sunt stagii de cotizare la somaj.
- Perioadele de concediu de odihna constituie stagiu de cotizare la somaj.

4. Puteti sa plecati de la actualul loc de munca si cu acordul partilor si apoi sa incheiai un CIM cu alt angajator, pe perioada determinata de o luna de zile, si la incetarea acestuia (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

5. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 20
Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, intreprinzatori persoane fizice, titulari ai intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale;
d) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit.a)-d).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

- Dvs. nu faceti parte din categoriile de persoane de mai sus deci nu puteti incheia un contract de asigurare cu Agentia de Somaj.
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
chira_chiriac a scris:

Buna ziua,
am citit conditiile de acordare somaj, dar as dori sa intreb daca plec de la locul de munca cu acordul ambelor parti, eu mai avand aprox. 1 luna pana la implinirea celor 12 luni, pot plati din mana diferenta de cotizatie pana la implinirea celor 12 luni?
certificatul medical, concediul de odihna si cel fara plata pot ajuta pana la implinirea celor 12 luni de munca? ...

Niciunul din concediile mentionate nu va ajuta la obtinerea indemnizatiei de somaj, in situatia mentionata de dvs.

Poate angajatorul va decide concedierea dvs prin desfiintarea postului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj crsr crsr buna ziua, sunt agent vanzari cu contract pe 3luni, acesta prelunginduse de 4 ori, totalizand 15 luni lucrate. de curand , am fost anuntat ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe durata ccc mihaela2014 mihaela2014 Buna ziua, Am si eu o intrebare, am avut cim pe durata determ din noiemb 2012 ult act aditional fiind pana la 1 sept 2014, nu au dorit sa mi prelung ... (vezi toată discuția)
Somaj pentru angajat cu contract de munca pe perioada determinata prest prest Buna ziua. Un angajat care a avut contract de munca pe o perioada determinata de 1an,poate beneficia de somaj? Multumesc. (vezi toată discuția)