Va rog sa ma indrumati in legatura cu o problema.
Sotul meu este subof. jandarm in cadrul MAI si am o nelamurire cu salarizarea .Indiferent de numarul de ore lucrate in luna salariul este acelasi.Mai concret ,din cate stiu numarul maxim de ore lucrate in luna nu trebuie sa depaseasca 160 de ore(8 ore/zi ,40 de ore pe saptamana iar cu ore suplimentare nu trebuie sa depaseaca 48 de ore /saptamana).Pe langa faptul ca depaseste saptamanal cele 48 de ore ,orele suplimentare. nu sunt platite si nici nu se compenseaza in zile libere in urmatoarele 30 de zile asa cum prevede legea.Daca a mers sa se intereseze la Financiar i s-a raspuns ca asta e si ca ar fi un ordin care este secret care prevede sa i se plateasca doar 160 de ore/luna.Si eu ma intreb oare chiar asa este legislatia lucreazape luna si pana la 216 de ore si nici nu i se plateste diferenta de 56 de ore si nici nu i se da liber.Oare superiorii nu ar trebui sa aiba grija ,atunci cand fac graficul,ca salariatii sa nu munceasca mai mult de 160 de ore/luna si sa li se acorde cel putin zile libere in compensare.
Sa nu mai vorbim de orele de noapte si de orele suplimentare care nu reies din fluturas(adica nu sunt platite).Legea prevede ca drepturile salariale neplatite daca nu sunt cerute de catre salariat in termen de 3 ani se prescriu. Unde ar putea sa se adreseze daca pe plan local nu gaseste intelegere.Ma refer ca alti salariati se pot adresa ITM dar subofiteriijandarmi din MAI unde pot face astfel de reclamatii. Precizez ca sotul meu lucreaza in ture 12 ore de zi , 12 ore de noapte liber o zi si tot asa ,asta este graficul lui lunar. Ex. luna aprilie a fost in concediu si nu a lucrat decat 2 ture de zi si 2 ture de noapte si a luat salariul la fel ca in luna precedenta cu o diferenta de 23 de lei desi a lucrat dupa graficul pe care vi l-am mentionat mai sus.Va multumesc!
Jandarmii nu se supun Codului muncii. Ei au regim militar(nu au sindicat) si se supun legilor specifice armei.
Sa solicite Regulamentele lor si sa le citeasca. Cand a fost angajat cred ca le-a citit.
Foarte bine a subliniat domnul todor valeriu mai sus .
Jandarmera este o institutie militara si nu se supune codului muncii.
Studiati legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare , si va veti lamurii asupra acestei indoieli .