avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj in cazul unui divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj in cazul unui divort

Ma puteti ajuta si pe mine sa identific o modalitate cat mai economica de a face partaj in urma unui divort?

Nu doresc sa platesc statului vreun impozit pt a legaliza o intelegere perfectata de comun acord. Bunurile sunt doua apartamente si doua masini care vor reveni 1 apartament + o masina sotului si la fel sotiei.
Cel mai recent răspuns: galatanu1981 , utilizator 21:24, 24 Septembrie 2014
puteti dezbate partajul la notar sau in instanta. pentru costuri mai mici puteti efectua o tranzactie.
Ce fel de tranzactie?

Daca merg in instanta se mai plateste taxa de partaj? Am inteles ca ar fi 3%. Cine stabileste valoarea bunurilor partajate?

Nu se plateste impozit pt partaj. Veti cat va costa onorariul pt partaj la notar, in instanta daca apelati la mediere platiti doar 1.5% din valoarea bunurilor. Bineinteles ca veti plati si onorariul mediatorului.
Veti estima dvs valoarea bunurilor, puteti obtine baza de impozitare de la sectia financiara.
Un partaj de comun acord e similar unei vanzari de comun acord sau unei donatii de comun acord, in toate cazurile se platesc taxe si, uneori, impozite.
Dv. nu platiti impozite, iar ca taxe, trebuie vazuta situatia concreta, valoarea exacta a bunurilor in cele doua cazuri; in functie de asta cautati pe net calculatoare de taxe si verificati care sume pe unde sunt.
Diferenta nu e atat de mare in bani ca sa merite, uneori, nervii, timpul si posibilitatea de razgandire a partilor. Sunt partaje care au primit termen peste luni de zile cand, surpriza, o parte si-a schimbat opinia.
gi-jane2 a scris:

Nu se plateste impozit pt partaj.


M-am precipitat cand am spus impozit. Practic ma intereseaza o varianta cat mai economicoasa si aici ma refer la toate costurile incluse: taxe, taxe de timbru, onorarii etc.

Din cate am inteles ar exista 3 variante: notar, mediator, instanta dar nu exclud nici eventuale variante de donatie sau vanzare cumparare. Statul nu tine cont de faptul ca una din proprietati este luata cu credit (practic este neachitata) si nici de faptul ca cealalta proprietate este achizitionata de mai bine de 8 ani.

Eu de felul meu sunt patriot si am convingerea ca orice roman in principiu este de acord sa plateasca impozite si/sau taxe catre stat insa la fel ca restul romanilor nu sunt multumit de modul in care sunt cheltuite aceste impozite si/sau taxe. Ieri de exemplu vorbeam cu medicul de familie despre o posibila internare si am intrebat daca in timpul internarii se asigura medicatie de catre spital. Raspunsul a fost: vreti sa stiti cum este legal sau ce se intampla in realitate? Restul e can-can .... vorba reclamei. Din acest punct de vedere nu am absolut nici o problema de a cauta o metoda prin care sa platesc cat mai putin atata timp cat este vorba de ceva legal.

O alta intrebare: Masinile sunt pe numele sotului una dintre ele si pe numele sotiei cealalta. (ma refer la talon si la taxele locale - asa figureaza). Acestea trebuiesc incluse in partaj sau nu vor exista probleme la o eventuala vanzare sau radiere? Ele sunt destul de vechi (una din 2006 si cealalta din 2007) si sunt sanse mici sa fie vandute pentru ca taxele de inmatriculare (una dintre ele sigur nu are taxa de prima inmatriculare platita iar la cealalta ma indoiesc ca mai gasesc chitanta - am inteles ca ar fi important) sunt ma mari decat valoreaza masinile dar prefer sa stiu dinainte cum sta treaba ca sa pot alege in caz ca exista mai multe variante.

Alte discuții în legătură

Partaj prin notar sau tribunal? cum e mai ieftin? elenusht elenusht Buna ziua, As vrea sa-mi acordati un sfat. Sotul meu a decis ca e mai bine sa ne despartim drumurile si trebuie sa ne divortam. Nu avem copii, insa avem ... (vezi toată discuția)
Partaj IRINA86RO IRINA86RO BUNA ZIUA, Am un apartament cumparat impreuna cu fostul sot si am dori sa facem partajul dar nu stim cum ar fi mai ieftin ,sa facem partajul prin tribunal sau ... (vezi toată discuția)
Partaj sau donatie? madd madd O amica a divortat in urma cu cca 5 ani fara sa faca partajul. La vremea respectiva, sotul a semnat o declaratie prin care recunoaste ca nu are nici un fel de ... (vezi toată discuția)