avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general AUTORIZATIE CONTABIL
Discuție deschisă în Contabilitate în general

AUTORIZATIE CONTABIL

Un licentiat in studii economice altele decat cele contabile poate fi autorizat daca nu are vechime in postul de contabil?
Cel mai recent răspuns: juris0203 , utilizator 01:30, 28 Iulie 2005
Da. Dupa 5 ani de experienta in domeniu, experienta dovedita cu copie dupa cartea de munca se poate inscrie la examenul privind accesul la profesia de contabil autorizat.
Mirela, in Regulamentul privind acccesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se specifica 3 conditii de vechime in PRACTICA in SPECIALITATE dupa cum urmeaza:

-pentru cel cu studii superioare economice o vechime de 2 ani in PRACTICA de SPECIALITATE
-pt cel cu studii ec. medii o vechime de 3 ani in PRACTICA de SPECIALITATE
-pt cel cu studii medii altele decat cele ec. o vvechime de 5 ani in PRACTICA de SPECIALITATE

In conditiile astea ce relevanta mai are vechimea de 5 ani pe care tu ai indicat-o si la ce se refera aceasta PRACTICA in SPECIALITATE? Practica in specialitatea contabila/ finante sau practica in specialitatea corespunzatoare studiilor fiecarui solicitant la inscrierea in examenul de admitere.

Daca prima varianta este corecta inseamna ca cel licentiat in studii economice superioare indiferent de marimea vechimei in specialitatea in care s-a format alta decat cea contabila sau finante va fi nevoit sa desfasoare activitate contabila timp de cel putin 2 ani.

Te rog pe tine, Mirela, sau pe altii sa ma lamuriti in aceasta privinta.
Multumesc anticipat.
Practica de specialitate se refera in a practica meseria de contabil nr de ani echivalenti pentru fiecare nivel de acces(contabil cu studii medii, superioare, expert contabil).Adica daca ai studii ec superioare nu e suficient sa ai vechime pe cartea de munca 2 ani ca economist, trebuie sa aduci si adeverinta de la locul de munca din care sa reiasa ca ai practicat 2 ani in departamentul financiar contabil pentru ca notiunea de economist are o intindere foarte larga. De exemplu poti sa lucrezi in import export, sa nu ai nici o treaba cu contabilitatea si pe cartea de munca sa apari economist.In acest caz chiar daca indeplinesti conditia de studii, vechime, nu esti acceptat la examenul de acces la profesie. Vizavi de studiile medii altele decat cele contabile, ca sa poti fi acceptat in profesie trebuie sa ai 5 ani lucrati cu carte de munca ca si contabil.
Mirela, ai spus:
"Vizavi de studiile medii altele decat cele contabile, ca sa poti fi acceptat in profesie trebuie sa ai 5 ani lucrati cu carte de munca ca si contabil."

In regulamentul cu pricina nu se utilizeaza expresia "studii medii altele decat cele contabile", ci "studii medii altele decat cele economice".

Mersi pt precizari. Am prins ideea. Formularea ta initiala era derutanta dar m-am lamurit odata ce ai stabilit sensul notiunii de "Practica in specialitate"

PS: Ar fi super-bine daca ai reusi sa-mi raspunzi si la intrebarile despre examenul de aptitudini din cealalta rubrica de discutii. Oricum eu am postat mesajul si la www.conta.ro insa mi-ar prinde bine si o alta opinie. Mersi inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Examen contabil autorizat lidiahatos lidiahatos Eu am terminat Facultate de Stiinte Economice (de stat). un an am fost incadrata economist pe cartea de munca si 3 ani "asistent de cercetare economist in ... (vezi toată discuția)
Examen c.e.c.c.a.r. getapop getapop Am absolvit in anul 1999 in cadrul ASE Bucuresti, Facultatea: Colegiul Universitar Economic, Specializarea: Prelucrarea electronica a informatiei economice ( ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare la absolvire facultate petu petu Sunt sef birou intr-o institutie publica.Am o vechime in munca de 23 ani.Pana in anul 2008 am fost incadrata ca si contabil IA cu delegatie de sef birou.In ... (vezi toată discuția)