avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pentru ca nu mai sunt apt de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pentru ca nu mai sunt apt de munca

Buna seara ,lucrez al o firma de 7 ani locul de munca presupune mult efort fizic ,iar anu asta am suferit o operatie de hernie de disc,am stat in concediu medical 8 lunii de zile dupa care mam intors la munca am fost la medicina munci si am primit o foaie ca sunt apt conditionat dar nu mai pot sa fac munca ce o faceam inainte.Angajatorul ma dat in preaviz ca nu mai sunt apt de munca fara sa imi caute un alt post de munca pentru calificarea mea mi- sa o ferit un post de manager dar eu nu am studii pentru asa ceva.Pot sa dau in judecata angajatorul pentru ca ma dat afara?Pot sa dau angajatorul in judecata ca din cauza munci am facut hernie de disc si acum nu mai sunt apt de munca si imi va fii greu cu spatele de acum inainte,deoarece la angajate am fost apt de munca si acum numai sunt? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 23 Septembrie 2014
buna seara,

pe scurt, mai jos :

Art. 61- Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului : c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

Art. 64- (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) ..., angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

Art. 268- (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;

multa sanatate!
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
Maria Munteanu, Avocat
@ alex_marian

1. In baza art. 61 lit. c din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului "in cazul in care prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat".
Insa:
- anterior concedierii, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii, iar cand nu dispune de astfel de locuri trebuie sa solicite sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, potrivit art. 64 din Codul muncii.

- angajatorul este obligat sa-i acorde preaviz, conform art. 75 C.mun.,preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

- salariatul concediat in cazul inaptitudinii sale fizice si/sau psihice are si dreptul la indemnizatie de somaj.

- in cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c C.mun. salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

2. Salariatul nemultumit poate sesiza instanta de judecata daca apreciaza ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

Termenul de contestare a deciziei de concediere este de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de masura luata (art.211 lit.a Legea nr.62/2011).
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia domiciliaza sau are locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)
Concediere art. 61 lit c bvr bvr Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Avem un salariat care dupa 11 luni de concediu medical si dupa evaluarea medicului de medicina ... (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit c consuello consuello Buna seara, cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate ... (vezi toată discuția)