avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Recuperare suma de la angajat-client
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Recuperare suma de la angajat-client

Buna ziua,am urm situatie un anagajat a luat marfa de la firma si nu a putut sa o plateasca.L-am dat in judecata si acum ii retin din salar in fiecare luna.Cum sting debitul din 4111?
Cel mai recent răspuns: floryp , utilizator 13:51, 25 Septembrie 2014
Potrivit art. 257 din Codul muncii, suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
(5) Bunurile constatate lipsă din gestiune nu sunt considerate livrări de bunuri, fiind aplicabile prevederile art. 148 şi 149 din Codul fiscal şi ale pct. 53 şi 54.

atentie : chelt. generata de ajustarea TVA (ct. 635) este nedeductibila la calculul impozitului pe profit pt. ca nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile (art. 21 CF)

- ulterior, se poate anula ajustarea TVA deductibil in cazul bunurilor furate daca ai docum. justificative (alin 3)
(3) În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă poate anula ajustarea efectuată conform alin. (1) la data la care furtul este dovedit legal prin hotărâre judecătorească definitivă.

documente justificative :
- inventar (pt a stabili ce lipseste)
- dovada constatarii furtului de catre organele de politie
- dovada acceptata la despagubire de societatea de asigurare (daca este cazul, iar la tine nu e)
- hot. judecat.

Inregistrai contabile:
inregistrarea lipsei in gestiune:
461 = 707
461 = 4427

si, concomitent, descarcarea gestiunii:
378 = 371
4428 = 371
607 = 371
Problema este alta,acest angajat este si client.Adica am inregistrat factura la data livrarii marfii si concomitent descarcarea de gestiune.Acum ii retin din salar ,inregistrarile sunt :421=427 si
427=5121,dar suma ramane in 4111 .
Unde platiti prin banca suma retinuta ?Ar trebui sa inregistrati 427=4111.
executorului judecatoresc
Da acum am realizat ,in momentul in care exec imi vireaza din contul de popriri banii ,sting 4111

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minus inventar neimputabil microintepindere. mine58 mine58 Buna ziua , Ce inregistrari contabile , ce documentatie si daca se plateste TVA si impozit la valoarea minusului neimputabil constatat la o ... (vezi toată discuția)
Vanzare marfa Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Firma la care lucrez are caen principal executie instalatii electrice, voi sa vanda ceva corpuri de iuminat ? Se poate face aceasta tranzactie ... (vezi toată discuția)
Urgent: cum se descarca marfa cumparata cu tva si vanduta fara tva (intracomunitar) Diana2209 Diana2209 se face doar 607 = 371 cu valoarea marfii intrate si ce se intampla cu adaosul comercial (378) - nu se mai evidentiaza? Va rog ajutati-ma Multumesc (vezi toată discuția)