In legislatia SSM nu exista "fisa de expunere la riscuri profesionale ci doar Fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
Astfel in HG 355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea sanatatii lucratorilo, rse arata la art.8 al (5)
"Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
Fisa se completeaza de catre lucratorul desemnat/reprezentant SIPP.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In anexa 2 la HG nr. 1169/ 2011 care a modificat si completat anexa 3 la HG nr. 355/ 2007 care prezinta fisa de identificare a factorilor de risc profesional, apare la semnaturi angajatorul si lucratorul desemnat/ SIPP. Initial, in anexa 3 la HG nr. 355/ 2007 era doar angajatorul.
Modificarea legislatiei a fost introdusa de catre legiuitor, tocmai pentru a se da importanta cuvenita corectitudinii mentiunilor din fisa, fara a se avea insa in vedere, ca in practica, un candidat pentru angajare nu este trimis mai intai la compartimentul ssm, iar fisele respective se dau de catre serviciul de personal/ resurse umane. In ce conditii se completeaza si se semneaza, ramane la latitudinea omului de la personal. In practica curenta, exista la serviciul personal, exemplare completate si semnate, in alb, fara a se cunoaste numele canditatului la angajare.
Ulterior, dupa angajare, la instruirea periodica se pot observatii (deja tardive, eventual pentru primul examen medical periodic), legate de persoana angajata deja. Este o scapare a legiuitorului, care a nu a mers, pana la capat cu modificarea legislativa. Era utila si o modificare legata de procedura de angajare, eventual in Codul muncii.
Dragomir Dascalu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
@gigipopa-nu stiu de ce spuneti ca este o scapare a legiuitorului. Viitorul angajat nu trebuie sa treaca mai intai pe la comp. SSM. Cel de la RU stie ca urmeaza sa angajeze o persoana, vine la comp. SSM cu Fisa de identificare a riscurilor care este completata de lucr.desemnat/SIPP. Acesta cunoaste riscurile de la viitorul loc de munca al celui ce aurmeaza a fi angajat. Eu nu cred ca in practica cel de la RU completeaza si semneaza Fisa de identificare in locul lucr. desemnat/SIPP.
Daca are curs de 40 de ore, daca intreprinderea are max 9 angajati, daca domeniul de activitate nu este cuprins in anexa 5 din Norme si daca administratorul isi desfasoara activitatea in permanenta in intreprindere. Indeplinindu-se toate acestea cumulat, atunci nu este obligatoriu sa aiba lucrator desemnat cu activitatea de prevenire si protectie.
Medicina muncii
crystyna04
Cine completeaza fisele de identificare a factorilor de risc profesional-lucratorul SSM/angajatorul/medicul de medicina muncii/coordonatorul departamentului ... (vezi toată discuția)