avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

Buna ziua!
Sotului meu i-a fost donata o casa, fara nici un fel de obligatii sau pretentii, in urma cu 9 ani de catre o familie, sot si sotie care au 3 coiii.Batranul a decedat in urma cu 7 ani. Este posibil ca batrana sau unul dintre copii sa atace acest act?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:46, 24 Septembrie 2014
daca donatia este facuta fara sarcini, revocarea acesteia se poate face de catre donator(presupun ca ,,batrana,, este donatorul) doar pentru ingratitudine.
cazurile de ingratitudine se regasesc la art 1023 din codul civil ,,a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Da, pot ataca acest act , sunt mostenitori rezervatari.
In masura in care rezerva succesorala a fost incalcata, da.
mostenitorii rezervatari pot cere rductiunea liberalitatilor excesive (reductiunea donatiei) putand cere desfiintarea lor in masura necesara intregirii rezervei succesorale.
Donatia reprezinta un act cu titlu gratuit.
( un act incheiat animus donandi ).



Actul de donatia reprezinta o liberalitate excesiva, daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari .

Descendentii ( incluzand categoria nepotii ) sunt mostenitori rezervatari .


Asadar, actul poate fi supus desfiintarii, daca mostenitorii rezervatari se adreseaza instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorala.



In termen de trei ani de la deschiderea succesiunii ( succesiunea este deschisa prin moartea autorului, de cujus ) , ori in termen de trei ani de cand au luat la cunostinta de perfectarea actului de donatie, coerezii se pot adresa instantei de judecata.


Reductiunea liberalitatii excesive se realizeaza prin buna invoiala ori pe cale judiciara, in fata instantei de judecata.



Succes.
sa inteleg ca daca au trecut 9 ani de la donatie nu o mai pot ataca?

Alte discuții în legătură

Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)