Problema este urmatoare: In satul Gorban, comuna cu acelasi nume exista ca in orice sat, sesul comunal(islazul) unde pasc animalele satenilor. Problema este ca primarul din comuna acum aprox. 2 ani a vandut, a dat in chirie aprox. 15% din suprafata sesului. Nu stie nimeni din sat ce este cu pamantul ca e vandut ca e arendat, satenii vad doar ca este arat si animalele lor care le dau hrana de zi cu zi nu mai au unde paste.Din cate am auzit ar exista o lege prin care se interzice instrainarea sesului comunal. Acum 2 nopti s-a mai arat aprox. 20% din suprafata sesului. Oamenii mai vechi in comuna s-au dus sa vb cu primarul sa vada de ce tot vinde pamantul fara sa intrebe macar un satean daca este de acord sau nu, dar sau intors fara raspuns din partea domnului primar Leonte. Acum satenii ramasi fara prea mult ses comunal nu stiu ce sa faca ca sa-si poata hrani animalele, asa ca am apelat la dumneavoastra in speranta ca ne puteti ajuta cumva.
va putem ajuta, dar numai cu sugestii sau sfaturi.
1. primaria are si consilieri si acestia ar trebui sa se opuna vanzarii sau instrainarii terenului de pasunat.
2. primarul nu poate singur sa ia astfel de decizii; daca actioneaza singur, este ilegal
3. trebuie reclamat incidentul la politie, la parchet, la prefectura judetului, la partidul din care face parte, la la la...cineva trebuie sa ia masuri, altfel va pomeniti fara pasune.
4. daca va uniti puteti sa-l tageti la raspundere, daca nu...;)
5. angajati un avocat care sa va reprezinte si el stie ce trebuie facut.
va dorim succes
Izlazul comunal nu poate fi inchiriat decat pe baza unei hotarari a consiliului local, care stabileste conditiile si pretul arendei. Daca acesta hotarare nu exista, inchirierea izlazului este ilegala. Se poate face o sesizare si la prefect, intrucat orice hotarare a unui consiliu local este inaintata in termen de 5 zile de la adoptare prefecturii, in vederea primirii vizei de legalitate.
Fiind proprietate privata a comunei, izlazul comunal poate fi vandut, insa doar in urma unui referendum local care aproba acest lucru.