As dori sa stiu daca noua lege privind amnistia mamelor este valabila si pentru mine.
Copilu a implinit 2 ani in iulie 2014 iar eu am inceput serviciul in iunie 2014(legea care spune ca tatal trebuie sa stea 1 luna acasa).
In august eu inca primeam indemnizatia adica 920 ron in loc de 1200 ron cat primeam pana acum.Am mers la ei sa le comunic ca nu trebuia sa imi trimita indemnizatia deoarece am inceput serviciul in iunie.
In luna septembrie am primit decizie prin care mi se spune ca trebuie sa restitui suma de 1200 ron necuveniti in termen de 15 zile si integral.
Am posibilitatea cu noua lege sa nu achit aceasta suma sau sa o achit in rate?
Va multumesc.
Nu am anuntat dar dansii mi-au spus ca eu trebuie sa incep serviciul la implinirea a 1 an si 11 luni chiar daca eu am optat pentru 2 ani de stat acasa.In decizia de restituire a banilor ei imi invoca ART.11 din OG nr.111/2010.Cu noua lege am vreo sansa sa nu restitui acesti bani?nu este si greseala lor?In momentul in care eu in luna august am primit indemnizatia am fost si am anuntat in scris.
Intr-adevar, in august ati primit indemnizatia pentru luna iulie .
Legea este ambigua intrucat nu distinge clar situatiile de scutire de plata.
art.24 OUG 111/2010:
...
(3) În situaţia în care sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii pentru creşterea copilului prevăzute la art. 2 alin. (2) şi (3) au drept cauză culpa persoanei care le-a încasat, materializată prin folosirea de către aceasta, cu intenţie, a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către aceasta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii, prevederile alin. (2) nu se aplică.
....
Ce inseamna "nedeclararea unor informatii" nu se prevede in actul normativ modificator, poate vor scrie in normele de aplicare a acestor legi .
Art. V
In aplicarea prevederilor art. II-IV, pot fi emise instructiuni care se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.
Art. VI
In termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in mod corespunzator.
2. Asadar trebuie sa asteptam instructiunile Ministerelor Muncii si Finantelor si modificarea Normelor de aplicare a OUG 111/2010 pentru a intelege cum se procedeaza.