avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

Buba seara,
Am si eu o dilema. prietenei mele i s-a aprobat cererea pentru o operatie in Austria in data de 28 luna curenta pe probleme neurovasculare... totul bine pana cand a trebuit sa ceara concediu medical de la doctorul care a externat-o de la Spitalul Judetean Arad. Acesta a afirmat ca nu are dreptul la concediu medical daca paraseste tara :( ... chiar daca e in interes medical (operatie la clinica de la Grazz). I-mi puteti spune va rog ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:42, 24 Mai 2009
Cred ca primeste din strainatate un document medical care poate fi certificat de Casa de sanatate. Acolo ar trebui sa va interesati cel mai bine.
Din strainatate se va primi toata documentatia, astfel incat perioada pentru care va sta in Austria pentru operatie sa fie considerata ca fiind in concediu medical.
multumesc la amandoi pentru raspuns.
dar in strainatate cum va merge? isi va lua concediu fara plata, va pleca fara sa anunte, sau spune ca merge la operatie si va aduce actele doveditoare abia cand se intoarce? ea este profesoara si chiar daca lipseste o saptamana trebuie sa aduca inlocuitor... mai ales acum cand trebuie incheiate mediile.
Desigur ca trebuie sa anunte ca va lipsi; Probabil poate face o cerere de concediu de odihna sau fara plata, motivata de situatia medicala pe care trebuie sa o rezolve
Desi nu stiu sa va indic exact in lege, cred ca totusi o atare situatie trebuie sa poate beneficia de acoperire prin concediu medical care sa fie dat retroactiv. Trebuie sa va interesati la Casa de sanatate.

Sanatatea si comcediile medicale sunt reglemenatte in legea 95/2006-leg reformei in sanatate si OUG 158/2005.

Uitati ce an gasit eu in lg 95/2006:

Servicii medicale acordate asiguraţilor pe teritoriul altor state

Art. 236. - (1) Persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate pe teritoriul statelor cu care România a încheiat documente internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, beneficiază de servicii medicale pe teritoriul acestor state, în condiţiile prevăzute de respectivele documente internaţionale.
(2) Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte este efectuată de casele de asigurări de sănătate prin intermediul CNAS.
(3) Pentru efectuarea operaţiunilor prevăzute la alin. (2) CNAS poate deschide conturi la o instituţie bancară în care casele de asigurări vor vira sumele reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea serviciilor medicale şi a altor prestaţii persoanelor menţionate la alin. (1), în condiţiile documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte. Metodologia de efectuare a acestor plăţi se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
Ultima modificare: Duminică, 24 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde as putea gasi lista serviciilor medicale primite in strainatate si decontate in romania? rosehusky rosehusky Stie cineva unde as putea gasi lista serviciilor medicale primite in strainatate, respectiv in state membre UE, si care sa fie decontate de CAS-ul nostru, din ... (vezi toată discuția)
Renuntare asigurare medicala din romania Arianrod Arianrod Buna ziua, Am o nelamurire legata de asigurarea medicala din Romania, despre care stiu ca ar fi obligatorie, dar nu stiu in ce conditii devine facultativa. ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurat la sanatate in fr si ro? GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, Un PFA, cetatean francez asigurat la casa de sanatate din Franta, stiti cumva daca mai are obligatia sa fie si in Romania? Unde pot gasi aceasta ... (vezi toată discuția)