avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Consultare dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Consultare dosar penal

Cu aprobare de la Parchet, am studiat la Poliție, dosarul penal ca parte vătămată.
"Dosarul" era de fapt o colecție de foi volante, neîncopciate, nenumerotate, fără vreun opis, totul cuprins între 2 coperți de dosar.
Din dosar lipseau unele probe depuse de mine (adrese înregistrate).
De asemenea erau declarații, de la unele persoane reclamate, toate cu un text cvasi-similar, redactate ca și cum l-ar fi fost citite acuzațiile mele, punctual.
Deși dosarul penal s-a deschis de 9 luni. declarațiile erau vechi de cca. 7 luni.
Polițistul a avut o atitudine ostilă, cu mare greutate ne-a permis să notăm elemente din dosar, deși există acest drept cf. CPP art. 81.
În dosar sunt implicați și funcționari publici, dar de la aceștia nu s-a luat nici o declarație.

Poliția repetă în orice corespondență, ca o formulă, că "ancheta se desfășoară sub supravegherea îndrumarea unui procuror"...

Am înștiințat Parchetul (de peste 1 lună), de această situație, dar nu am primit nici un răspuns (termenul max. fiind 30 zile).
La fel și Direcția de control intern a Poliției.

Întrebare:
Cum credeți că trebuie procedat în această situație?

Cel mai recent răspuns: dorotheea , utilizator 11:20, 30 Octombrie 2014

Despre ce fapta este vorba?
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2014
Admin, administrator
Este vorba de niste furturi (instrainari) din patrimoniul asociatiei de proprietari, ca si de receptia unor lucrari facute cu primaria, din care lipsesc unele prevazute in deviz.

Intre timp politia a inregistrat in dosarul lucrarilor penele cercetarea lipsurilor la dosar, a informat Parchetul, dar acesta nu a deschis dosar penal (sau nu m-a informat).

De fapt nu doresc sa ma implic in aceasta ancheta a lor, dar imidau seama ca ea stopeaza prima ancheta (sau e folosita ca pretext).

M-am oferit sa completez piesele lipsa, dupa ce voi primi o lista cu acestea, si aprobarea Parchetului, dar deocamdata se fac ac ploua...

Am cerut la Parchet revederea (reconsultarea) dosarului completat de ei (ca si la alte 2 dosare conexate), am facut si revenire, dar nu primesc raspuns de cca. 1,5 luni.

Este de remarcat, ca la orice comunicare primita, politia nu uita sa spuna ca ancheta se desfasoara sub supravegherea procurorului de caz.
Dar halul in care am gasit dosarul, nu stiu ce realitate demonstreaza: anchata era sau nu sub supravegherea procurorului?

Oare trebuie sa ma adresez Parchetului General, (sau la CSM) daca nu mi se permite (intarzie exagerat) consultarea dosarului complet?
Care este termenul uzual, care trece de la solicitarea consultarii unui dosar, pana ce se da aprobare de Parchet?

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
dorotheea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsă documente din dosarul penal dorotheea dorotheea La consultarea unui dosar penal (în sediul poliției), am constatat că lipseau documente (sesizări) depuse de mine. Nu mai spun, că dosarul era o ... (vezi toată discuția)
Cerere schimbare organ cercetare penala pop sorin pop sorin Care este procedura pt schimbarea organului de cercetare penala? Cerere catre Parchetul de pe langa Judecatoria unde s-a deschis dosarul sau este o alta ... (vezi toată discuția)
Plangere penala sarah1985 sarah1985 Buna seara. Impreuna cu mai multi locatari, am depus o plangere penala la Parchet impotriva conducerii asociatiei de proprietari pentru savarsirea infractiunii ... (vezi toată discuția)