- institutie publica
- o persoana fizica vrea sa doneze un bun
- cine va plati taxa de autentificare
a Contractului de donatie ?
Donatorul ? sau Donatarul ?
Buna ziua!
Personal, nu am identificat a fi reglementata o obligatie legala in acest sens. Din practica (intrati pe site-urile notarilor publici) am observat ca aceste cheltuieli sunt platite de catre donatar, dar, inca o data, nu am gasit o reglementare expresa in acest sens, ceea ce ma indreptateste sa cred ca partile pot conveni ca si aceste taxe sa fie achitate de catre donator.
Am spus "si aceste taxe" pentru ca sunt si cheltuieli care sunt clar in sarcina donatorului - impozit la stat.
Analizati, pentru mai multe detalii, Ordinul Nr. 46/C/2011 al Ministerului Justiţiei privind normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.
Buna. In contractual de donatie nu exista "impozit" datorat statului
. Contractul de donatie este scutit de acest tip de taxa. Cheltuielile se pot imparti intre donator (cel care da bunul) si donatar (cel care primeste). Sau poate fi suportat doar catre donatar (respectiv taxa notarului si cheltuielile de intabulare) Donatorul eventual poate suporta inscrierea la cartea funciara a imobilului (daca acesta nu era deja inscris inainte de a face actul) si cheltuielile legate de plata impozitului la financiar -pt ca altfel nu se elibereaza certificatul fiscal (si nu la notar - asa cum am mentionat ctr de donatie este scutit de impozit la stat), achitarea utilitatilor precum si ale intretinerii.
Am apreciat ca exceptia de la plata impozitului reglementata de Codul Fiscal la art 77 indice 1, alin 2, lit b, nu se aplica cazului mentionat de utilizatorul oanaportar, ipoteza cazului fiind o donatie intre o persoana fizica si o institutie publica:
"(2)Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
[...]
b)la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi."
Contract donatie
monii23
Buna ziua
Un contract de donatie intre o firma si o parohie trebuie semnata in fata unui Notar?
La donatie se poate dona si bani sau e obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Donatie
maria_corina29
buna ziua,
as dori sa stiu cam in functie de ce este pretul la notar pentru o donatie. tatal meu vrea sa-mi doneze apartamentul in care locuiesc si am ... (vezi toată discuția)