Salut, acesta este prima postare in cadrul forumului. Voi incerca sa fiu cat mai scurt si mai concis in ceea ce privește "problema" mea.
Acum aproximativ 2-3 luni, in urma unei perchezitii domciliare mi-au fost ridicate din locuinta un numar de echipamente informatice [ mai exact: 3 laptop-uri, 3 hard-disk-uri si alte diverse dispozitive de stocare a datelor ].
Daca nu ma insel procedura standard [de efectuare a unei perchezitii] este in felul urmator:
Datele de pe suporturi sunt copiate intr-un suport apartinand DIICOT urmand a fi verificate de catre "experti". Suporturile care par a contine [sau contin] date incriminatorii urmeaza a fi retinute de catre DIICOT spre a fi folosite ca mijloc de proba intr-un eventual proces. Suporturile de date care sunt inaccesibile [ in general datoita echipamentelor depasite sau alte cauze ] pot fi retinute spre a fi trimise catre ITA [ SRI ] pentru o expertiza amanuntita. Problema mea este urmatoarea:
Dupa desigilarea si copierea datelor de pe suorturile mele pe suporturile lor, toate echipamentele mele au fost resigilate. Am cerut insistent ca perchezitia efectiva sa fie efectuata in prezenta mea, deoare mi s-a spus ca eu pot fi prezent doar la copierea datelor, nu si la perchezitia efectiva. Din experienta [dat fiind ca nu este prima astfel de perchezitie la care particip] stiu ca ar trebui sa fiu prezent la perchezitie, chiar daca aceasta se efectueaza doar pe o "copie" a suportului de date.O parte din echipamente intr-adevar nu au fost accesbile, deoarece un hdd SSD nu a putut fi recunoscut de catre echipamentele lor si doua erau efectiv arse.La scurt timp dupa ce au terminat copierea datelor am primit citatie de la prcurorul de caz. Dosarul pentru care s-a efectuat acea perchezitie a fost inchis si trimis catre instanta iar echipamentele mele au fost trimise catre ITA. Nelamuriri ar fi multe .. dar o sa pun foarte putine intrebari deoarece nu am de gand sa devin plictisitor.
1. Odata ce copierea datelor a fost efectuata, si nici o analiza nu a fost facuta asupra lor, era necesara trimiterea datelor catre ITA?
2. De vreme ce dosarul in cauza dateaza din 2009 [de acolo "experiența" cu perchezitiile ] iar in acel dosar deja aveau toate echipamentele informatice expertizate si atasate la dosar, de ce era nevoie sa confiste [sper ca asta este termenul] si echipamente cumparate dupa acea data?
3. Ce valoare ar mai putea avea datele din aceste calculatoare [in cazul in care ar exista], intr-un dosar in care s-a dat o solutie definitiva? - intreb deoarece nu inteleg de ce a triis dosarul in instanta atata timp cat era asteptat rezultatul unei expartize - aceste date pot fi atasate ulterior a un dosar in care s-a dat o decizie definitiva [ICCJ]
Va multumesc anticipat pentru răspunsurile oferite si o sa incerc sa lamuresc acolo unde nu am fost suficient de explicit.
Inteleg ca perchezitia a avut loc in baza unui ordin judecatoresc.
1. Trimiterea datelor catre ITA este de competenta procurorului de caz. Probabil erau necesare confirmari, date suplimentare pentru a formula o opinie.
2. Procurorul este cel care hotaraste ce echipamente ii sunt necesare pentru cercetare. La data perchezitiei, probabil, nu se stia data de achizitie a echipamentelor dvs. Si noile echipamente, de la caz la caz, ii pot furniza procurorului date de care are nevoie. Chiar daca existau date din 2009, este posibil ca cercetarea procurorului sa se desfasoare intr-un alt dosar, cu nr. diferit, subiect diferit/ asemantor, etc.
3. Un dosar poate fi redeschis, chiar daca s-a dat o solutie, in conditiile in care au aparut elemente noi. Dosarul a fost trimis in instanta de catre procuror, acesta considerand ca are suficiente elemente la dispozitie. Expertiza a fost ceruta, probabil, suplimentar, pentru a se confirma suplimentar, unele elemente deja probate in dosar, urmand ca expertiza sa fie depusa ulterior la dosar, la instanta de judecata. Expertiza poate fi de durata si probabil se apropia si termenul de prescriere.
Toate intrebarile puse de dvs. sunt legate de activitatea procurorului. Procurorul de caz isi stabileste modul de lucru, in fiecare dosar pe care il instrumenteaza.
Puteati fi asistat de un avocat, inclusiv in timpul cercetarii. Avocatul putea, sa constate daca procedura de perchezitie a fost respectata, inclusiv legat de participarea dvs. efectiva, la perchezitie/ copiere date/ expertiza propriu-zisa a echipamentelor tehnice.