avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Perchezitie informatica, urmata de expertiza ITA (SRI) ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Perchezitie informatica, urmata de expertiza ITA (SRI) Bucuresti

Buna ziua,

In urma cu aprox. 3 luni, am fost subiectul unei descinderi la domiciliu in urma careia, pe baza unui dosar in care apar ca invinuit, mi-au fost sechestrate cateva hard-disk-uri si alte dispozitive de stocare informatie. Ulterior, acestea au fost supuse unei proceduri de perchezitie informatica la sediul DIICOT, eu fiind de fata. Pentru ca nici o informatie cu caracter compromitator nu a fost gasita, o parte din suporturile de date au fost eliberate, INSA, pentru ca, pe de o parte dotarile politiei nu permiteau investigarea, pe de alta parte, datorita unor elemente software cu caracter avansat aflate pe aceste medii, acestea au fost trimise la ITA(SRI) Bucuresti pentru cercetare.
Am urmatoarele lucruri de mentionat:
* la cererea mea, procurorul a eliberat mediile pe care nu s-a gasit nimic, dar de la cei de la Politie am aflat ca ele au fost trimise la ITA, acest lucru fara ca eu sa semnez vreun act, sa fiu notificat, etc(e adevarat ca, dupa perchezitie, cei de la politie mi-au spus ca vor recomanda trimiterea la ITA pentru ca ei nu s-au descurat cu ele);
* am fost anuntat de catre cei de la politie ca 'se vor intoarce de la Bucuresti intr-o luna', nimic mai neadevarat, inteleg ca cei de la ITA sunt ocupati, dar nu exista vreun termen limita legal dupa care acestea trebuie eliberate?

Intrebarea mea este: dupa ce ati citit aceste descrieri, sesizati vreun abuz sau exista vreo cale prin care pot accelera aceasta procedura?

Multe multumiri anticipat.
Cel mai recent răspuns: R696 , utilizator 12:15, 11 Iunie 2011
nu este de nevoie de acordul tau ptr a fi trimise la SRI spre expertizare la fel cum nu este nevoie de acordul tau ptr perchezitie.

probabil ca ulterior perchezitiei s-au gindit ca nu cumva sa le fi scapat ceva si au decis sa trimita toate hard. singura problema tine de resigilarea lor inainte de a fi trimise spre perchezitie - daca au fost respectate toate procedurile.

oricum, orice greseala din partea lor poate duce la inlaturarea probelor astfel obtinute in urma expertizei. Avocatul au ar trebui sa stie despre ce este vorba, daca este cu experienta in penal.

nu poti grabi procedurile de perchezitie informatica - ele se vor face cind SRI va avea timpul disponibil deoarece au si ei o prioritizare a cererilor, incepind cu cele de siguranta nationala si terminind cu infractiunile informatice.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Nu am avocat pentru ca, fiind nevinovat, nu am considerat ca este necesar, asa ca de asta intreb aici.
Inca ceva, ma astept ca rezultatul expertizei sa fie nul, asa ca am vreo posibilitate sa intreprind o actiune impotriva lor? Motivatia ar fi inceperea urmaririi penale fara dovezi (ca daca aveau dovezi nu incercau sa le caute pe HDD)
Multumesc inca o data.
nu va bazati pe nevinovatia dvs. este adevarat ca ea se prezuma insa practica arata ca este bine ptr dvs sa va asigurati ca veti avea toate drepturile procesuale respectate. nu va bazati pe ce ati vazut in filme - dreptul este o stiinta si nu se face dupa ureche.

este in joc libertatea dvs.
Mai exista o nelamurire, va rog sa raspundeti daca este posibil.
As vrea sa stiu daca dispun de mecanisme legale de a afla daca aceste HDDuri au fost trimise intr-adevar la ITA, pentru ca am impresia ca cei de la Politie tergiverseaza in mod voit solutionarea (definitivarea) acestui caz(desi pare ciudat, banuiesc ca nici nu au fost trimise inca la expertiza, si a trecut deja foarte mult timp). Deci, vreo hartie, vreun document care sa ateste ca au fost trimise pot sa cer, sau pot sa depun o cerere prin care sa solicit dovada? Exista o actiune de acest tip care poate fi intreprinsa?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
R696, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura perchezitie informatica catalin4542 catalin4542 Salut, acesta este prima postare in cadrul forumului. Voi incerca sa fiu cat mai scurt si mai concis in ceea ce privește \\"problema\\" mea. Acum ... (vezi toată discuția)
Recuperare poze de pe hard disk confiscat la perchezitie spidey89 spidey89 Buna ziua, In 2009 mi s-a facut o perchezitie domiciliara de catre DIICOT Bucuresti pe motivul unei infractiuni informatice, de unde mi s-au ridicat mai multe ... (vezi toată discuția)
Perchezitia informatica se realizeaza doar fizic sau poate fi si sub forma unor virusi, trojani, wifi sniffing etc. tigaricj tigaricj Ati intalnit vreodata ca in cazuri de infractini grave: violati in serie, pedofili, traficanti de tigari/droguri sau persoana care atenteaza la integritatea ... (vezi toată discuția)