avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Perchezitia informatica se realizeaza doar fizic sau ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Perchezitia informatica se realizeaza doar fizic sau poate fi si sub forma unor virusi, trojani, wifi sniffing etc.

Ati intalnit vreodata ca in cazuri de infractini grave: violati in serie, pedofili, traficanti de tigari/droguri sau persoana care atenteaza la integritatea fizica a unor magistrati, parchetul/SRI sa puna virusi informatici pt. monitorizarea retelei? Sau sa sparga intentionat retelele wifi, sa faca sniffing? Sau pur si simplu sa instaleze un [program care face poze ascunse la ecran (screenshot)una dupa alta?

Sau toata tactica lor se rezuma ma la perchizitia informatica fizica? (atunci cand iti este luat hardul la perchezitie)


Daca legea nu interzice folosirea anumitor mijloace de interceptare, ele sunt permise. Problema se reduce la a obtine un mandat pentru interceptari, daca organele de ancheta aveau mandat este legal, daca nu, nu.

Sigur, daca v-a fost spart calculatorul va puteti apara cu: eu n-am facut asa ceva, ci cei care imi controlau calculatorul, pentru a produce probe false.

In sine SRI-ul nu este organ de cercetare penala, in afara de cazul in care pune niste mijloace tehnice la dispozitia Parchetului (si de fapt Parchetul face cercetari cu ajutor de la SRI).
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
tgeorgescu, utilizator
Asta ar inseamna ca fiecare perchezitia domiciliara sa fie nula. Pentru ca procurorul putea arunca pe acolo niste probe.
Referitor la Bundestrojaner s-a remarcat faptul ca nu folosea conexiuni cifrate, deci orice hacker putea trimite probe false la server drept venind de la cineva supravegheat, plus ca troianul permitea oricui se cupla la el sa faca ce doreste cu calculatorul respectiv, deci nu exista nicio siguranta ca cel care opera calculatorul a facut el insusi ce s-a facut cu calculatorul lui.

Iar firma care a facut Bundestrojaner a scris soft de cercetare penala pentru mai multe tari din UE.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
tgeorgescu, utilizator
In Iran, CIA sau alt organ american folosind asemenea virusi a intarziat producerea armelor atomice cu cel putin 1 an. Nici un antivirus nu recunostea respectivii virusi. Deci este cam greu sa dovedesti existenta lor, daca nu ii recunoaste nimic. Banuiesc ca serviciile de spionaj folosesc cu succes acest sistem. Exista o serie de reguli pentru a face aproape imposibila penetrarea unui sistem. Am participat la o asemenea perchezitie si in cazul meu s-au luat calculatoarele, s-au tinut la "murat" un an (au stat 1 an intr-un subsol la politie), apoi au clonat HDD-urile si apoi au analizat datele de pe clone.
papamea a scris:

Asta ar inseamna ca fiecare perchezitia domiciliara sa fie nula. Pentru ca procurorul putea arunca pe acolo niste probe.



Teoretic procurorul poate face asta, doar că instanța de judecată va condamna doar dacă aceste „probe aruncate” se vor corobora și cu altele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea acestuia prin e_mail? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Trimiterea unui virus se poate face si fara trimiterea acestuia prin e_mail? Aceasta este intrebarea. Cu alte cuvinte, printr-o expertiza informatica nu se ... (vezi toată discuția)
Cineva s-a folosit de e-mailul meu justmyself justmyself buna ziua. de curand mi-am dat seama ca cineva s-a folosit de e-mailul meu pentru a-mi afla parola de pe un forum unde eu am si un cont.as vrea sa stiu, daca ... (vezi toată discuția)
Ip-ul proba valida sau nu in instanta? romanas romanas fiecare pc care e utilizat pe net are un IP...router..proxy..Avand in vedere ca toate retelele de inet sunt supraterane (cabluri peste blocuri din scara in ... (vezi toată discuția)