1.Legea este ambigua intrucat nu distinge clar situatiile de scutire de plata.
art.24 OUG 111/2010:
...
(3) În situaţia în care sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii pentru creşterea copilului prevăzute la art. 2 alin. (2) şi (3) au drept cauză culpa persoanei care le-a încasat, materializată prin folosirea de către aceasta, cu intenţie, a unor documente despre care cunoştea că au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către aceasta a unor date neconforme realităţii sau nedeclararea unor informaţii, prevederile alin. (2) nu se aplică.
....
Art. VI din Legea 126/2014 :
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică în mod corespunzător.
Probabil in Normele de aplicare a acestor prevederi se va distinge clar ce semnificatie are sintagma "nedeclararea unor informatii".
2. Nemo legem ignorare censetur - nimeni nu poate invoca necunoasterea legii.
Principiul potrivit caruia se prezuma ca toata lumea cunoaste legea si nimeni nu poate fi aparat de raspundere invocand necunoasterea prevederilor ei; eroarea de drept nu exonereaza de raspundere. In tara noastra, cunoasterea si respectarea legilor este o indatorire primordiala a tuturor cetatenilor, inscrisa in Constitutie. Cunoasterea si respectarea legii definesc atitudinea civica, comportamentul etic, grija fata de valorile sociale, aparate si promovate prin actele normative, fata de interesele fundamentale ale intaririi si dezvoltarii societatii. Legile si celelalte acte normative sunt aduse la cunostinta cetatenilor prin publicarea lor in "Monitorul Oficial al Romaniei" si prin alte mijloace de comunicare.
(www.euroavocatura.ro/dictionar/2953/Nemo_legem_ignorare_censetur)
Daca aceasta lege nu distinge clar situatiile de scutire de plata atunci ce trebuie sa facem cat sa mai asteptam pentru ca totul sa fie limpede si clar, sunt mii de mamici si asteapta un raspuns coerent si sigur nu numai presupuneri sau raspunsuri incerte.
La art. 16, alineatul (3) pct. c) specifica clar - beneficiarul indemnizatiei de crestere al copilului poate realiza venituri supuse impozitarii de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic adica 3000 lei. De indemnizatie am beneficiat inainte de a realiza venituri suplimentare, deci daca nu prezentam documente conforme cu realitatea mai beneficiam de acest drept(indemnizatie)? dosarul automat se respingea. Am realizat venituri suplimentare in timpul perioadei de acordare a indemnizatiei de crestere al copilului, nu am beneficiat de indemnizatie pe acte neconforme cu realitatea. Va rog sa raspundeti la subiect nu alte tampenii>
Daca textul de lege este o tampenie, atunci nu este problema noastra .
Avand in vedere calitatea cu care v-ati inscris in acest Forum imi este foarte greu sa accept faptul ca nu cunoasteti principiile de drept aplicabile intr-o speta sau alta.
art.16 alin.2 din OUG 111/2010 :
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
.....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
....
art.19 din OUg 111/2010:
(1) Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
....
In cazul dvs, este vorba despre nedeclararea unor informaţii, si nu despre acte neconforme cu realitatea.
Adica vreau sa inteleg ca beneficiarii indemnizatiilor de crestere al copilului trebuiesc sa fie juristi sau avocati pentru a cunoaste acest aspect de informare a primariilor de acest fapt, cate mamici au informat primariile sa le suspende sau sa le inceteze indemnizatiile? Cea mai mare prostie si tampenie posibila.