Buna ziua. Ma aflu in urmatoare situatie: anul acesta in luna iulie mi-a incetat contractul de munca, datorita faptului ca societatea la care eram angajata a intrat in faliment; tot in luna iulie am sustinut lucrarea de disertatie la master, cu frecventa la zi; in luna august m-am casatorit, iar in septembrie am aflat ca sunt insarcinata. Fiind insarcinata, nu ma angajeaza nimeni, cu toate ca am fost la 2 interviuri...Intrebarea mea ar fi: datorita faptului ca nu sunt asigurata, nu o sa pot naste la maternitate de stat si nu o sa pot beneficia de analize gratuite? Iar referitor la indemnizatia pe care ar trebui sa o primesc dupa nastere, din cate am citit, datorita faptului ca am urmat cursurile invatamantului postuniversitar la zi o sa primesc 600 lei/luna (conditia era sa fi absolvit cu 12 luni anterior nasterii, iar eu o sa nasc in luna mai). Mentionez ca sotul meu lucreaza cu contract de munca, fiind asigurat.
Astept cu interes un raspuns.
Multumesc!
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
Art. 213. - (1) Urmãtoarele categorii de persoane beneficiazã de asigurare, fãrã plata contribuţiei:
...
f) femeile însãrcinate şi lãuzele, dacã nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bazã minim brut pe ţarã.
...
2. Din Ordinul CNAS 617/2007:
Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...
h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...
3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Spuneti data prezumata a nasterii copilului si ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
4. - Nu inteleg de ce nu v-ati inregistrat la Agentia de Somaj fie in calitate de salariat concediat fie in calitate de absolvent.
- Perioada de somaj indemnizat era eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
5. - Daca dvs. nu veti putea beneficia de CCC poate beneficia tatal copilului (daca indeplineste acelesi conditii de mai sus).
- Dar tatal copilului poate beneficia direct (fara sa mai intre in CCC) de stimulentul de inserte de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Concediu medical
zanionel
am lucrat o perioada cu carte de munca resp.sept.2012-5 ian.2013,cum sa procedez intrucat acum nu mai lucrez,ca sa beneficiez de concediu crestere copil si sa ... (vezi toată discuția)