Buna ziua. Am o nelamurire legata de pensia de urmas si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.
Tatal meu a murit in August 2008, luna in care a primit prima si ultima pensie pe caz de boala. Inainte sa moara cu cca. 1 an, a fost la o consultanta din domeniul pensilor si a aflat ca va iesi la pensie in anul 2009, conform grupei I de munca.
Intrebarea mea este daca tatal meu poate primi pensia normala (nu cea primita in urma cancerului) dupa deces (desi el ar mai fi avut cca. 8 luni pana sa primeasca pensia lui normala, conform anilor munciti) si daca mama mea ar putea opta pentru pensia lui, renuntand la pensia ei care este foarte mica.
Doresc sa precizez ca sotul decedat indeplinea toate condiitile pentru pensionare, iar durata casniciei este de aproximativ 17-18 ani.
Va multumesc!
Intrucat peste 1 an ar fi avut dreptul la pensie limita de varsta urmare grupei I de munca inseamna ca tatal dvs indeplinea conditiile de stagiu complet de cotizare cerut de lege.
Astfel, pensia de invaliditate a fost calculata exact ca si cum ar fi fost pensie de limita de varsta (fara diminuari).
Mama dvs in functie de data nasterii (pe care nu ati precizato) poate opta pentru pensie de urmas la împlinirea vârstei standard de pensionare si va primi 50% din pensia sotului, daca aceasta este mai avantajoasa.
Mama mea are varsta de 63 de ani si a iesit la pensie in anul 2010.
Tatal meu ca urmare a grupei de munca trebuia sa iasa la pensie in anul 2009, insa nu a mai apucat. In acest caz, cum trebuie sa procedam mai departe? Sa mergem la o audienta la Casa Pensiilor? Nu a mai reusit sa isi depuna dosarul pentru pensionare...
1. - Datele luate in calculul pensiei de urmas sunt cele de la data decesului, nu datele care ar intervenit dupa deces.
- Adica pensia de invaliditate a tatalui dvs. decedat nu se mai poate modifica, dupa data decesului, in pensie pentru limita de varsta.
- Colegul meu v-a spus mai sus cum s-a calculat pensia de invaliditate a tatalui dvs.
2. Mama dvs. poate sa opteze pentru cea mai avantajoasa dintre pensia de urmas sau pensia proprie.
Pensie urmas
luiza44
SOTUL A DECEDAT IN URMA UNEI BOLI ACUM 5 ANI, AM FOST CASATORITI TIMP DE 25 ANI ,EU LUCRAM ATUNCI SI AM PRIMIT PENSIE DE URMAS DOAR 6 LUNI DE CE? ASA E LEGEA ... (vezi toată discuția)