In mare parte, deschiderea unei societăți de catre un cetățean străin in România, nu diferă cu mult de condițiile pe care trebuie sa le îndeplinească un cetățean roman. Singura problema mai delicata este cea cu cazierul fiscal ptr cetățenii străini.
Un cetatean strain poate dobandi calitatea de asociat intr-o firma inmatriculata in Romania, singur sau impreuna cu alti asociati, romani sau straini.
Pot fi asociati atat persoanele fizice, cat si societatile comerciale straine.
In cazul in care un cetatean strain dobandeste calitatea de asociat odata cu inmatricularea firmei sau ulterior, prin cesiunea de parti sociale, trebuie depuse la registrul comertului cateva documente specifice.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale, pe langa actele pentru infiintarea firmei, cetateanul strain trebuie sa depuna urmatoarele:
1. declaratie autentica pe proprie raspundere a asociatului strain din care sa rezulte ca nu are datorii fiscale in tara de domiciliu si in Romania (original),
2. declaratie pe proprie raspundere potrivit careia indeplineste conditiile prevazute de legea romana pentru detinerea si exercitarea calitatii de asociat, atestata de avocat sau autentificata de notar (original),
3. specimenul de semnatura dat in fata notarului public sau a referentului de la registrul comertului, in cazul in care asociatul strain are si calitatea de administrator (original).
4. dovada achitarii taxelor/tarifelor legale.
Declaratiile si specimenul de semnatura pot fi intocmite si in tara de domiciliu a cetateanului strain, caz in care la registrul comertului se vor depune exemplarele originale ale acestora impreuna cu traducerile legalizate.