avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura recunoasterii vinovatiei ceruta in dosarul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura recunoasterii vinovatiei ceruta in dosarul disjuns

Situatia sta in felul urmator: sunt doi inculpati iar numai unul isi recunoaste vinovatia si beneficiaza de procedura simplificata. Pt al doilea inculpat, se disjunge dosarul si intre timp se razgandeste si vrea sa recunoasca fapta. Dupa disjungere, judecatorul se abtine si dosarul pleaca la alt complet. Poate cere sa beneficieze de procedura simplificata a recunoasterii desi initial a cerut sa se judece conform dreptului comun?
Cel mai recent răspuns: BiancaTudose , utilizator 18:51, 27 Septembrie 2014
Art. 374: Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei

(1)Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara, personal sau prin inscris autentic, ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
(2)Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe.
(3)La termenul de judecata, cand cauza se afla in stare de judecata, instanta il intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala si acorda cuvantul procurorului, celorlalte parti si persoanei vatamate asupra cererii formulate.
(4)Instanta de judecata admite cererea atunci cand, din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse si procedeaza la audierea inculpatului, potrivit art. 378.
(5)In caz de admitere a cererii, presedintele explica persoanei vatamate ca se poate constitui parte civila si intreaba partea civila si partea responsabila civilmente daca propun administrarea de probe. Instanta poate dispune disjungerea actiunii civile, potrivit art. 26, daca pentru solutionarea acesteia este necesara administrarea de probe, prin care s-ar prelungi in mod nejustificat solutionarea actiunii penale.
(6)In caz de admitere a cererii, dispozitiile art. 386 si 391-395 se aplica in mod corespunzator.
(7)Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei inchisorii si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. (1)-(6) nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentie pe viata.

Cunosc acest articol. Intrebarea mea este daca inculpatul care a solicitat expres ca judecata sa se faca conform procedurii comune, poate, dupa disjungerea cauzei sa recunoasca fapta si sa solicite ca judecata sa se faca conform procedurii simplificate? Deci intai nu recunoaste fapta apoi dosarul se disjunge si apoi vrea sa recunoasca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 320 indice 1 georgeaboaice georgeaboaice Buna ziua ! Va rog, respectuos, sa imi explicati daca uzez de acest articol 320 indice 1 in cadrul procesual...asta inseamna ca efectiv mi se reduce pedeapsa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea vinovatiei-procedura simplificata anditaru anditaru Unde gasesc art. care se refera la recunoasterea faptelor si scaderea pedepsei cu o treime? (vezi toată discuția)
Art. 87 alin. 1 din o.u.g. nr. 195/2002 cu aplicarea art. 320/1 alin 7 cod procedurã penalã Rebeca62 Rebeca62 unde pot gasi art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 cu aplicarea art. 320/1 alin 7 Cod procedură penală,????? imi spuneti va rog am nevoie de ... (vezi toată discuția)