va rog sa mi rasp si mie si sa mi spuneti daca e legal sa primesc amenda 600 lei pt nepurtarea centurii de siguranta? azi am fost oprit de un echipaj de politie si amendat pt ca am depasit viteza legala cu 2 km pe h(am avut 62 intr-o zona limitata la 60) si nu am purtat cenura de siguranta drept pt dare am fost amendat cu 6 mil lei vechi. SI ar mai fi de spus ca nu aveam asupra mea buletinul si permisul, dar agentul ma trimis dupe ele si le am adus in 5 min.VA rog sa mi rasp si sa mi spuneti daca agentul a procedat corect amendandu-ma cu suma asta. Va multumesc!
Din ceea ce spuneti dumneavoastra....ati incalcat de 3 ori legea:
1. viteza
2. nepurtatrea centurii
3. neprezentarea actelor la control
Intradevar, cam mare amenda de 10 puncte (adica 600 lei).....dar totusi legala.
62 km/h in zona de (60) sau de (50) :) ? Daca intradevar, era indicator de (60), sunt curios conform carui articol v-a amendat:
[OUG 195/2002] Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
...
4. depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
Presupunand totusi ca v-a amendat pentru depasirea cu 12 km/h a vitezei maxime admise pe acel tronson, atunci: Art.99. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:
...........
(2) Amenda contravenţională prevăzută la alin.(1) se aplică şi conducătorului de autovehicul sau tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 2 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.a).
si avand in vedere:
Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
Cum la 99 (8), nepurtarea centurii e tot in clasa I de sanctiuni, cred ca v-a dat doua puncte pentru fiecare. :(.
A mai adaugat probabil si neprezentarea documentelor, sanctionata conform 101(18) ca fiind clasa a III-a -> minim 6 puncte....deci cam 2 + 2 + 6 = 10.
De curiozitate, pe PV nu sunt trecute separat punctele pentru fiecare abatere si totalul? Ar trebui...conform OG2/2001.
(edit: uitase mde documente :) )
Din punctul meu de vedere , chiar in conditiile date , cuantumul amenzii depaseste mult starea de pericol creata , asa incat , va sfatuiesc sa contestati procesul verbal , numai in 15 zile de la comunicare (de la semnare , sau de la primirea acestuia / semnare de primire ,prin posta)
In termen de o luna de la intocmire , in lipsa semnaturii dumneavoastra (practic prin aceasta va insuseati continutul procesului verbal ) va fi trimis , prin posta , la domiciliu.
Viteza maxima
Lipi
Tocmai m-am pricopsit cu o amenda pt depasirea vitezei maxime... De fapt inca nu m-am pricopsit pentru ca am refuzat semnarea pv si astept sa mi-l trimita ... (vezi toată discuția)