avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil- recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil- recunoastere paternitate

Am o problema mai delicata si poate pot fi luminat...
Dupa o relatie de 10 ani cu "prietena"mea, ne-am despartit...problema este ca e insarcinata.Ea nu vrea sa imi spuna nimic in legatura cu sarcina, si vrea ca la nastere sa nu declare tata-l copilului, si nu vrea sa stiu nimic despre el.Eu imi doresc copilul si vreau sa imi asum toate resposabilitatile dar, nu prea este cu cine vorbi.Ce fel de cai legale sunt ca la nastere sa fie trecut tatal si eventual numele de familie, si ce este de facut ca sa pot sa am drepturile de tata asupra copilului?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 08:46, 14 Mai 2015
Declaratia de recunoastere a copilului poate fi facuta oricand.( in fata Starii Civile, ori in fata notarului public, prin declaratie autentica ).


Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata, oricand.


Ulterior , va puteti adresa instantei de judecata, in vederea exercitarii autoritatii parintesti , in comun , de catre ambii parinti, cat si in vederea stipularii unui program de vizitare.


Programul de vizitare
poate fi realizat in anumite intervale de timp , bine determinate, in perioada week-end-urilor , cat si in vacantele scolare.

De asemenea, programul de vizitare se poate derula in diverse locatii.( la domiciliul tatalui, spre exemplu, ori in alte locatii din localitatea de domiciliu a acestuia ).


Intervalele de timp, precum si locatiile trebuie foarte bine definite,pentru a evita situatiile conflictuate ce ar surveni intre fostii parteneri.


Daca dreptul de a pastra legaturi persoanale cu minorul este nesocotit, in mod constant, poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectare a masurilor privind incredintarea copilului minor.

Totodata, hotararea este susceptibila de executare silita.(procedura este una anevoioasa si traumatizanta, pentru minor ).


Tranzactia pretentiilor deduse judecatii poate fi incuviintata, atata vreme cat reprezinta manifestarea de vointa liber exprimata, neechivoca a celor impricinati.



Succes.


Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pentru exercitarea in comun a autoritatii parintesti nu e nevoie sa mergeti in instanta, ea se exercita in comun pana la dispozitii contrare!
Ar trebui sa fiti langa prietena in timpul nasterii, zilele acelea, ca sa puteti face recunoasterea.
In curand trebuie sa nasca si indiferent cum am incercat sa vorbesc cu ea, nu se poate trece peste mama ei care da cu pumnul in masa si hotareste pentru ea care are 30 de ani....infine.Nu stiu cand va naste, doar aproximativ.Ce este de facut dupa nastere in cazul in care nu se poate rezolva amiabil? Multumesc
Dupa nastere daca aveti datele din certificatul de nastere e simpla problema, mergeti la un notar si faceti o declaratie autentica, notarul trebuie sa o trimita din oficiu la starea civila unde s-a inregistrat nasterea si ei vor modifica certificatul de nastere, pentru siguranta o puteti depune d-voastra. Daca nu aveti acces la certificatul de nastere nu stiu cum s-ar putea rezolva problema ... Probabil doar prin deschiderea unei actiuni in instanta (aveti grija sa nu treaca perioada in care se poate face asta, parca 1 an sau 6 luni de la nastere) in care sa cereti sa fiti recunoscut ca tata al copilului, posibil sa vi se ceara si test ADN
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2015
Cris1971, utilizator
Inca nu ati fost sa va informati? Ati platit vreun test, vreo procedura? Ati fost langa ea in timpul sarcinii cu bani, ajutor etc.?
Mama doamnei nu ne priveste. Ar trebui sa o evitati.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi are concubinul în privința minorului dacă nu apare în certificatul de naștere? anila1998 anila1998 salut, aș dori să aflu ce drepturi are tatal copilului in cazul in care... pe parcursu sarcinii nu afost alaturi... copilul nu poartă numele lui si nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o intrebare, tocmai am incheiat o relatie de concubinaj, ... gLa991 gLa991 buna ziua, am o intrebare, tocmai am incheiat o relatie de concubinaj, de cativa ani, iar fosta e insarcinata in 8.5-9 luni...dupa o perioada foarte ok, a ... (vezi toată discuția)
Recunoașterea paternă fără acordul mamei romio romio Bună dimineața, am o mare problemă legată de recunoașterea copilului, de aceia cer părerea unei persoane avizate în acest domeniu. Fosta mea iubită ... (vezi toată discuția)