avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie alimentara restanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie alimentara restanta

Buna ziua,

In urma unui proces lung de divort care s-a finalizat de curând, am obtinut custodia celor 2 minori aflati in intretinere. Mentionez ca actiunea s-a deschis anul trecut in septembrie, fostul sot facand apel deoarece dorea unul din copii si plata lunara suplimentara insa apelul a fost respins si decizia initiala definitiva.
In urma hotararii, el este obligat la plata pensiei alimentare in favoarea minorilor in cuantum de 33% din veniturile nete obtinute începând de la data introducerii actiunii de divort, adica de anul trecut.
Întrebarea mea este daca acele sume restante (plata pensiei pe 12 luni) se platesc toate o data si ulterior pensia alimentara se primeste lunar conform hotararii sau se esaloneaza in procent lunar? Cum se recupereaza sumele restante? Judecatoria trimite automat catre angajator obligarea la plata pensiei sau aceasta va fi virata de catre fostul sot atunci cand doreste?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mierea123 , utilizator 10:25, 22 Iulie 2021
aceasta decizie este executorie. daca nu va plateste suma respectiva de buna voie va puteti adresa direct unui executor . Daca ii cunoasteti locul de munca puteti trimite o copie legalizata a sentintei si acolo. Normal ar fi sa vi-i achite pe toti si de urgenta.
Va multumesc pentru promtitudine. Nu aveam informatii despre pasii ce sunt de urmat in acest caz. Normal este sa primesc banii...deoarece timp de un an si jumatate nu l-a interesat nimic legat de copiii desi au fost ambii la scoala, insa normalitatea pentru unii din semenii nostri este alta...
In hotararea de divort nu se specifica cum se vor recupera sumele restante, esalonat sau toate odata...deci cine decide si cat timp trebuie sa astept pana sa apelez la un executor sau eventual chiar la o plangere in acest sens?

Va multumesc din nou!
Pentru sumele restante ( de la introducerea actiunii de divort pana in prezent) va veti adresa executorului judecatoresc. Daca fostul sot ar fi vrut sa va plateasca de buna voie, avea tot timpul din lume sa o faca pana acum.
Pentru pensie, de acum incolo, trimiteti sentinta legalizata la angajator cum vi s-a spus. Daca nu functioneaza ( sunt cazuri si cazuri) apelati tot la executor - va popri salariul sotului.
Nu trebuie sa specifice sentinta moduri speciale de executare. Regula e ca se plateste de indata toata suma datorata. Daca debitorul are bunuri urmaribile - imobile, masini etc se vor scoate la licitatie.
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
Diana Persa, Avocat
Iti multumesc!
Bună ziua . Dacă îl dau pe fostul in judecată pentru pensia alimentară din urmă care nu a achitat de un an cât durează procesul ? Cât timp va trebui sa aștept până instanța îl va obliga sa plătească pensia alimentară din urmă ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire m_ariana m_ariana Buna ziua Am divortat de curand, iar in urma divortului fostul sot este obligat la plata unei pensii de intretinere ptr 2 copii minori . A trecut o ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere mather mather daca prima sentinta de divort va fi atacata de sotul care trebuie sa plateasca pensie cind va fi executorie plata pensiei atit a restantei pe un an ,cit si a ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere noul cod civil coldmountain coldmountain Buna ziua, doresc sa aflu care este procedura prin care trebuie sa pun in aplicare hotararea de divort prin care fostul sot a fost obligat la plata pensiei de ... (vezi toată discuția)