avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Profit la o asociatie non profit?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Profit la o asociatie non profit?

Buna ziua,
O asociatie fara scop patrimonial primeste o finantare neramburasbila. Din acesti bani/finantare realizeaza un proiect cultural. Faptul ca au vandut bilete la eveniment, apare un profit. Este in regula, deoarece asociatiile prin statut sunt fara scop patrimonial, deci nu pot avea profit?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:03, 5 Octombrie 2014
E foarte in regula. Ganditi putin mai departe, la ce se face cu profitul, si veti descoperi diferenta intre o societate comerciala la care profitul se distribuie actionarilor prin dividende iar la un ong, profitul nu se distribuie membrilor ci ramane "la comun" si e folosit pentru atingerea scopului si abiectivelor din statut.
Nonprofit e sinonim cu nepatrimonial si cu nelucrativ si se refera la SCOPUL ONG-ului, nu la faptul ca desfasoara sau nu activitati economice aducatoare de profit... La un operator economic, profitul e prin definitie scopul, de aceea nici nu exista rubrica in statutele firmelor ref. scop, ca e prin definite profitul, e doar rubrica de obiect, adica domeniile in care actioneaza ca sa obtina profit. In schimb la ONG ai rubrica statutara de scop si obiective pentru ca profitul este doar un MIJLOC de a mai face rost de niste bani, suplimentari fata de sursele non-profit ex. cotizatii, donatii, sponsorizari, doi la suta, granturi etc. bani ce trebuie cheltuiti in vederea atingerii scopului si obiectivelor statutare ( neputand fi acel profit distribuit asociatilor/membrilor ca dividende sau in alt mod, cum se intampla la firme....).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ong phill thomas phill thomas Bună seara! Aş dori nişte informaţii în legătură cu statutul unui ONG. - în ce situaţie se poate spune că un ONG are activitate economică sau ... (vezi toată discuția)