in 2001, socrii mei au mostenit prin testament un teren si o casa. Au facut actele doar pe casa iar terenul l-au donat primariei. Anul acesta a murit socrul meu care detinea 1/2 din imobile.
Interbare: Copiii socrului meu poate ataca donatia facuta (de socrul meu) catre Primarie? Sau si soacra mea care este in viata poate sa faca acelasi lucru?
Multumesc!
Donatiile reprezinta liberalitati , acte cu titlu gratuit, care pot fi supuse reductiunii.
Liberalitatile excesive pot fi desfiintate, la solicitarea mostenitorilor rezervatari, daca s-a produs o lezarea a rezervei succesorale.
Reductiunea liberalitatilor excesive se poate realiza prin buna invoiala .
In caz contrar, reductiunea poate fi invocata in fata instantei de judecata.
Reductiunea liberalitatilor excesive poate fi ceruta numai de catre mostenitorii rezervatari, de succesorii lor, precum si de catre creditorii chirografari ai mostenitorilor rezervatari.
Mostenitorii rezervatari sunt: sotul supravietuitor, descendentii si ascendentii privilegiati in speta, tatal si mama defunctului.
Rezerva succesorala este partea din mostenire la care mostenitorii rezervatari au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin liberalitati .
Rezerva succesorala poate fi pretinsa numai de catre cei care vin efectiv la mostenire si care accepta mostenirea.
Mostenire
pedrosolitar
Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)
Teren donat
ContSters329101
buna ziua ! matusa mea mi-a donat 107mp teren curti constructii .pot sa vand acum sau dupa 6 luni termen de a revendica (cere) cota parte cineva din neamul ei ... (vezi toată discuția)
Donatie
iulianalili
buna ziua as dori si eu o lamurire am fost casatorita cu sotul meu 15 ani in acesti ani am cumpatat un teren care e pe numele meu .si am construit o casa ... (vezi toată discuția)