avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Ipoteca prin imputernicit - sanse anulare?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Ipoteca prin imputernicit - sanse anulare?

in 2007 am girat pe cineva cu un apartement pentru un imprumut (pe langa apartamentul meu mai sunt puse in ipoteca si 2 imobile care apartin celui care a luat imprumutul)

pentru ca nu eram in tara am lasat o procura notariala prin care imputerniceam un tert sa semneze contract de ipoteca pt apartamentul respectiv.

nu am fost prea preocupat de problema pt ca cel care a luat imprumutul avea/are o situatie materiala excelenta si plateste mereu cate 6-7 rate, iar in 2 ani va achita complet imprumutul.

problema care a aparut de curand este ca vreau sa inchiriez apartamentul unei firme, iar administratorul firmei cand a auzit ca este ipotecat mi-a zis ca trebuie acordul bancii pt inchiriere.

am citit cu atentie contractul de ipoteca si spre surprinderea mea banca nu s-a multumit sa isi noteze doar interdictia de instrainare (deci sa nu il pot vinde), ci "notarea interdictiei de instrainare, grevare, inchriere, dezmembrare, alipire, construire, demolare, restructurare si amenajarein favoare bancii asupra imobilului"

in procura pe care am lasat-o celui care a semnat e specificat doar ca il imputernicesc "sa ma reprezinte in vederea incheierii contractului de ipoteca si a contractului de credit cu avand ca obiect apartamentul"

eu consider ca banca si-a atribuit cam multe drepturi pe proprietatea mea si daca as fi fost prezent nu as fi semnat pentru cedarea dreptului de inchiriere. nu am dat procura pentru cedarea tuturor drepturilor, ci doar pentru ipoteca.

iopteca inseamna cedarea tuturor drepturilor? daca nu cum pot face sa anuez contractul sau sa scot interdictia la inchiriere?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 15:54, 26 Mai 2009
Ipoteca nu inseamna chiar cedarea tuturor drepturilor (de exemplu , aveti dreptul sa locuiti in acel imobil....), insa odata ce acel contract a fost semnat in aceea forma, este foarte greu sa-l anulati.
Cel mai usor este sa mergeti si sa solicitati acceptul bancii pentru inchirierea acelui apartament. Nu vad nici un motiv pentru care ar refuza acest fapt.
Domnule,
Sunteti de acord sa ipotecati imobilul pentru a garanta obligatia altei persoane, dar va simtiti deranjat de faptul ca vi s-a inscris interdictia de inchiriere. Interdictia de inchiriere nu inseamna cedarea unui drept. Puteti oricand solicita ridicarea interdictiei. Banca a vrut doar sa isi conserve garantia imobiliara. Toate bancile si orice creditor diligent isi inscrie si interdictia de inchiriere.
Puteti incerca sa atacati contractul de ipoteca sau inscrierea interdictiei, va garantez ca nu aveti nicio sansa sa castigati un astfel de proces.
Mergeti si discutati cu cei de la banca. Nu veti intampina nicio reticenta din partea lor. In cel mai rau caz va vor impune o anumita clauza in contractul de inchiriere. Anume ca locatarul sa se oblige sa paraseasca imobilul deindata ce banca va trece la executarea silita. Succes!
Ultima modificare: Luni, 25 Mai 2009
ContSters42249, utilizator
Interdictia de inchiriere nu trebuie privita la modul absolut, banca va va da acordul de inchiriere la solicitarea dvs. (cel mult va inpune anumite clauze in contractul de inchiriere - de ex: o clauza prin care locatarul luand la cunostinta de faptul de imobilul este ipotecat in favoarea bancii X se obliga sa paraseasca imobilul la prima notificare din partea acesteia renuntand la orice opozitie). Fara aceasta interdictie in cazul in care acel credit intra in default (este declarat exigibil anticipat) Banca va fi pusa in situatia de a executa imobilul cu obligatia de a respecta locatiunile incheiate anterior (ceea ce poate duce la o scadere a valorii imobilului). Pe scurt acestea sunt motivele pentru care Banca a inscris acea interditie in cartea funciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartament ipotecat elisa17 elisa17 vreau sa inchiriez un apartament care este cumparat prin imprumut bancar (ipotecat). are dreptul proprietarul sa mi-l inchirieze? (vezi toată discuția)
Doresc să închiriez un apartament pe care l-am cumpărat prin credit ipotecar. ce trebuie să fac ca să fie totul legal? Letutza Letutza Buna ziua, As dori sa inchiriez un apartament care l-am cumparat prin credit ipotecar. As dori sa stiu cum trebuie sa ma comport pentru a face totul legal (vezi toată discuția)
Anulare contract de impr.cu gar. imobiliara getuta getuta Se instituie ipoteca de rangul 1,2,3,4 si 5 pe un singur si acelasi imobil, in urma incheierii a 5 contr. de impr.cu garantie imobiliara. Imoobilul ipotecat se ... (vezi toată discuția)