Depinde de obiectul plingerii formulate. De obicei se cerceteaza, se administreaza probe si se da o solutie. Daca nu sunteti de accord cu aceasta solutie, aveti posibilitatea sa formulati si impotriva ei o alta plingere la organul ierarhic superior celui care solutioneaza.
La primirea sesizării, organul de urmărire penală procedează la verificarea competenţei sale, iar în cazul in care constată că nu este competent să efectueze urmărirea penală, trimite de îndată cauza procurorului care exercită supravegherea, în vederea sesizării organului competent.
Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1) c.p.p., organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.
Dupa inceperea urmaririi penale "in rem" organele de urmarire penala pot dispune si efectua orice acte procedurale, totusi ca exceptie, nu pot dispune si efectua acte procedurale care implica obligatoriu ca urmarirea penala sa fie inceputa "in personam".
Astfel, in scopul inceperii urmaririi penale "in personam" se pot efectua ca acte de urmarire penala: audierea persoanei vatamate, a partii civile si a partii responsabile civilmente, audierea martorilor.
Audierea persoanei banuite de a fi savarsit infractiunea se poate lua doar pe formular de martor in aceasta faza procesuala; când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect, cand poata fi audiata in aceasta calitate.