avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura cu TVA sau fara?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura cu TVA sau fara?

Buna ziua

Am achizitionat (ca si SRL platitor de TVA) 3.5 mc cherestea de rasinoase (fara TVA conform legislatiei - cu taxare inversa). Eu trebuie sa vand acest material unei firme care lucreaza in Romania dar firma este turceasca - are sediul in Turcia. Factura se emite in Euro si se plateste in Euro. Intrebarea este daca trebuie sa facturez cu TVA sau fara? Normal facturez cu TVA pentru ca e in afara UE firma (Turcia), dar fiind vorba de lemn se aplica TVA?. Va rog daca stie cineva sa ma lamureasca. Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:11, 1 Octombrie 2014
Potrivit Cod fiscal:

ART. 160 Măsuri de simplificare

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 150 alin. (1), în cazul operaţiunilor taxabile persoana obligată la plata taxei este beneficiarul pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2). Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153.
(2) Operaţiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt:
....
b) livrarea de masă lemnoasă şi materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare.


Cod silvic:

16. Masă lemnoasă - totalitatea arborilor pe picior şi/sau doborâţi, întregi sau părţi din aceştia, inclusiv cei aflaţi în diferite stadii de transformare şi mişcare în cadrul procesului de exploatare forestieră
17. Materiale lemnoase - lemnul rotund sau despicat de lucru şi lemnul de foc, cheresteaua, flancurile, traversele, lemnul ecarisat - cu secţiune dreptunghiulară sau pătrată -, precum şi lemnul cioplit. Această categorie cuprinde şi arbori şi arbuşti ornamentali, pomi de Crăciun, răchită şi puieţi


Nu puteti aplica taxare inversa decat daca si clientul d-voastra este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153.

Deci in cazul de fata factura se intocmeste cu TVA fiind vorba de o livrare locala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa achizitie lemn pentru constructii gabihob gabihob In cadrul firmei s-a achizitionat scandura pentru construirea unui mobilier in hala de productie. Vreau sa stiu care este regimul TVA la cumpararea acestui ... (vezi toată discuția)
Vanzarea de arbusti ornamentali si a arborilor ornamentali miklos_elena miklos_elena Buna ziua, vanzarea de material saditor -ca arbusti ornamentali si arbori ornamentali intra sub incidenta masei lemnoase ? pentru aplicarea taxarii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, .pentru vanzarea de rumegus intre 2 societati platitoare ... cristina.stan cristina.stan buna ziua, .pentru vanzarea de rumegus intre 2 societati platitoare de tva se aplica taxare inversa? multumesc! (vezi toată discuția)