avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire impozit apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire impozit apartament

am achizitionat la inceputul anului un apartament ce era scutit de impozit datorita faptului ca acesta s- a izolat prin asociatie. Scutirea incepea de anul asta. Am returnat fostilor propietari contravaloarea cheltuielilor pentru a beneficia de scutirea de impozit si am trimis actele catre primarie unde am fost refuzata.
Consider ca scutirea este facuta pe imobil nu pe persoana si ca nu ar conta propietarul, desi am returnat cheltuielile. Si nici fostii propietari nu au apucat sa beneficieze de scutire. Va rog dati - mi un sfat.
Multumesc anticipat pt ajutor
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 01:32, 1 Octombrie 2014
Fara a citi actul normativ in baza caruia se dau scutirile respective, nu se poate emite o parere, opinie, sfat, etc. Deci, adresa, Primaria, actul normativ, etc. Bafta.
Procedura privind acordarea facilitatilor fiscale prevazute de dispozitiile art.286 alin.1, 2, 3, 9 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal

Potrivit dispozitiilor art.286 alin.1, 2 din LG.571/2003 privind Codul fiscal, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe cladiri sau o reducere a acestuia pentru o cladire folosita ca domiciliu de persoana fizica ce datoreaza acest impozit.
I. Astfel, pentru stimularea realizarii reparatiilor la imobilele apartinand persoanelor fizice, reparatii de natura celor care se pot executa fara autorizatie de construire, facilitatea pentru anul consta in scutirea de la plata impozitului pe cladiri datorat de contribuabilii persoane fizice in cazul in care acestia locuiesc efectiv in imobilul la care se efectueaza reparatia.

Conditiile de acordare a scutirii de la plata impozitului pe cladiri sunt urmatoarele:
A. Lucrarile de reparatii sa fie de natura celor care se pot realiza fara autorizatie de construire si anume:
1. Reparatii de acoperisuri, invelitori sau terase precum si executarea de lucrari tip sarpanta si mansarde;
2. Termoizolarea conductelor din subsol si, dupa caz, inlocuirea coloanelor, armaturilor si a robinetilor cu pierderi, precum si a conductelor de distributie a apei menajere pana la limita apartamentului;
3. Corectarea pantelor la subsolurile blocurilor de locuit;
4. Realizarea aerisirilor de la subsolurile la care acestea nu exista;
5. Realizarea de reparatii la elementele de rezistenta afectate;
6. Realizarea de reparatii la tencuielile subsolurilor;
7. Desfacerea si refacerea pardoselilor,executia sapaturilor si a umpluturilor, lucrari executate in vederea repararii conductelor purtatoare de apa, la blocurile fara subsol tehnic sau canivouri tehnice, deci la acelea la care instalatiile sunt ingropate direct in pamant, sau in canivouri pentru repararea conductelor purtatoare de apa;
8. Zugraveli si vopsitorii exterioare;
9. Reparatii si inlocuiri la finisajele exterioare - tencuieli, placaje si altele asemenea;
10. Reparatii si inlocuire la trotuare, la zidul de sprijin si la scari de acces;
11. Inlocuirea tamplariei exterioare, la spatiile de locuit ( dormitoare, sufragerii, bucatarii ) la apartamente;
12. Reparatii si igienizari la casa scarii ( schimbarea tanplariei, reparatii tencuieli, zugraveli, vopsitorii, reparatii la trepte, reparatii la mana curenta, etc.)

B. In cazul in care cota-parte ce revine contribuabilului este mai mica decat cuantumul impozitului pe cladiri datorat, scutirea se acorda in limita sumei cu care s-a contribuit la realizarea lucrarii, suma comunicata organului fiscal de catre Asociatia de proprietari.
C. Contribuabilii proprietari, persoane fizice, cat si membrii familiei sale si alte persoane care domiciliaza la acea adresa sa nu aiba datorii fiscale restante catre bugetul local
D. De aceasta facilitate nu beneficiaza contribuabilii, persoane fizice, care sunt scutiti integral de la plata impozitelor si taxelor locale potrivit dispozitiilor art. 284 al. 1 - 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificat si completat ulterior.

Procedura de acordare a scutirii de la plata impozitului pe cladiri
Art. 1 Contribuabilii, persoane fizice, vor depune direct sau prin Asociatiile de Proprietari, la Directia Tehnica din cadrul Primariei, o cerere prin care isi declara intentia de a efectua in cursul anului o lucrare din cele mentionate la lit. A pct. 1-11; Cererea va fi insotita, de proces verbal de necesitate a lucrarilor, semnat de catre Comitetul Asociatiei de Proprietari si de un tabel care sa ateste faptul ca proprietarii sunt de acord sa suporte cheltuielile necesare realizarii lucrarilor;
Art. 2 Cererile se depun in cursul anului , astfel incat pana la data de 30.oct. , lucrarea sa fie finalizata si receptionata.

Art. 3 Directia Tehnica din cadrul Primariei locale, ca urmare a cererii contribuabililor, va verifica in teren necesitatea efectuarii lucrarii. Nu se va aviza favorabil efectuarea lucrarii de catre Directia Tehnica daca nu este respectata ordinea prevazuta la pct. A, exceptie facand doar lucrarile de la pct. 10 care nu sunt conditionate de respectarea ordinii prevazuta la pct. A. De exemplu: daca sunt necesare lucrarile de la lit. A pct. 1 nu se poate aviza favorabil executarea lucrarilor prevazute la lit.A pct. 2-11;
Art. 4 Contribuabilul, persoana fizica, are obligatia ca la finalizarea lucrarii ce a facut obiectul cererii de la art.1, sa anunte Directia Tehnica, care va efectua verificarea in teren si va intocmi procesul verbal de finalizare a lucrarii;
Art. 5 Dosarul complet alcatuit din:
-cererea contribuabilului avizata favorabil de catre Directia Tehnica;
-procesul verbal de finalizare a lucrarii;
-situatia de lucrari si documentele de plata va fi inaintat Directiei Impozite, taxe si alte venituri locale in termen de max. 15 zile pentru acordarea scutirii de la plata impozitului pe cladire pentru anul 2012;
Art. 6 Lucrarile vor fi executate de societatile autorizate, care vor raspunde de calitatea materialelor folosite si de calitatea executiei.
Art. 7 Obiectiunile si contestatiile la modul de rezolvare a solicitarilor contribuabililor se solutioneaza cf. disp. OG nr. 92/2003 privind codul de procedura fiscala si a disp. HG nr. 1050/2004 privind Normele de aplicare a codului de procedura fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutiþi de plata impozitului pe locuinþã ralukdas ralukdas Bună seara Aş dori, vă rog, să mă lămuriţi într-o problemă. Anul trecut s-a izolat termic blocul în care locuiesc, costul lucrărilor fiind suportat ... (vezi toată discuția)
Scutire pt terenuri arabile 5 ha veterani Violeta Berbece Violeta Berbece Punctul 6 din lg 303/13.07.2007, publicata in MO 785/20.11.2007, privind modificarea si completarea legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, prevede la ... (vezi toată discuția)
Acordare reduceri la impozit si taxe pe cladiri manuelastef manuelastef ce intelegeti din acest articol din lege : Scutiri şi facilităţi stabilite de consiliile locale Art. 286 ,,(3) Consiliul local poate acorda scutire de ... (vezi toată discuția)