buna seara.as avea de lamurit o chestie daca se poate.daca o persoana se afla in concediu de cresterea copilulului timp de 2 ani si acea persoana doreste sa plece in strainatate la munca ce se intampla in acest caz? in acel moment se sesizeaza organele abilitate cu privire la acest lucru si daca acea persoana in caz ca lucreaza 6 luni in strainatate pierde remuneratia din tara definitiv sau pentru acele 6 luni?
Potrivit OUG 111/2010 : art.16
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
......
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu,de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
ISR = indicatorul social de referinta care are o valoare de 500 lei, in prezent.
6 ISR = 6 x 500 = 3000 lei anual , ar insemna 250 lei/luna.
deci persoana in cauza vrea sa mearga la munca in Uniunea Europeana unde ar castiga cu contract de munca inregistrat aproximativ 800 de euro pe luna ceea ce este echivalent a 3500 de lei. care ar depasi valoarea de 3000 de lei anuala.In cazul acesta institutia fortelor de munca din strainatate trimite adresa celor din Romania si astfel sa o suspende indemnizatia pentru copil sau nu?
mai am o intrebare..in acest caz se suspenda pe perioada de 3-6 luni cat e plecat si dupa ce se intoarce plata pentru CCC ii revine din nou sau e anulata definitiv? as dori sa imi ziceti daca se poate si o lege in care e precizat acest lucru si ce sa faca persoana in cauza.
OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor : art.16 alin.2 - Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
.....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
art. 18
......
(3) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) şi art. 17 alin. (2) şi (3) se face la cerere, după cum urmează: a) începând cu ziua următoare pentru situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. i) şi art. 17 alin. (3), dacă cererea a fost depusă în termen de 60 de zile de la acea dată;
b) cu data depunerii cererii pentru toate celelalte situaţii.