Buna seara . Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotul meu a intrat in concediu de crestere copil 2 ani, deoarece eu nu aveam dreptul. El lucreaza la mapn si primeste pe langa indemnizatie si norma de hrana(1000 lei) . Stiu ca s-a dat o lege in care parintele are dreptul sa lucreze dar sa nu depasesca 3000 lei pe an. As dori sa stiu daca poate sa lucreze part time si sa nu ne fie taiata indemnizatia . Nu stiu cum este caracterizata aceasta norma . Ce fel de venit este. Aceasta norma poate fi inclusa in cei 3000 lei astfel riscand sa ni se taie indemnizatia la depasirea sumei? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc !!
Potrivi art.16 alin.3 lit.c din OUG 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.
ISR =indicatorul social de referinta care are o valoare de 500 lei , in prezent.
Asadar, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit de maxim 3000 lei intr-un an calendaristic.
Aceste veniturise pot obtine venituri din desfasurarea altor activitatii decat cea la care a fost suspendata.
Cel mai bine, pentru norma de hrana, va puteti adresa ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Buna ziua. Ce se intampla daca am 2 angajatori si aleg sa suspend doar la unul, pot ramane la cel de-al doilea in limita celor 3000 lei/an? Daca da, este legal si posibil, imi afecteaza invreun fel indemnizatia?
Puteti face asa ceva fara a va fi suspendata plata indemnizatiei.
1. OUG 111/2010
art.16
.....
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).
2. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art.9^1
(1) În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, persoana îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie.
....
Asadar, pe durata CCC se poate incheia un c.i.m. cu un alt angajator, insa veniturile realizate in baza acestuia nu pot depasi de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei pe an calendaristic (altfel spus, maxim 3750 lei pe an calendaristic - echivalent a unui c.i.m. cu timp partial de maxim 27 ore/luna)
Buna ziua! Daca intru in concediu de crestere copil ca o sa fac 9 luni de vechime pana nasc doar ca nu o sa i-au indemnizatia, mai pot lucra cu norma de 4 ore sau mai putin fara a mi se suspenda concediu de crestere copil?