avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil la PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil la PFA

Buna ziua,
As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca PFA-ul meu sa ramana activ atata timp cat sunt in concediul de crestere a copilului. Eu lucrez in invatamant si in paralel detin un PFA in domeniul agricol si ar fi foarte greu sa-l inchid ca apoi sa-l redeschid pe sotul meu, deoarece sunt implicate o multime de exploatatii care trebuiesc si ele inchise. Nu exista posibilitatea sa-l transfer cumva pe sotul?
Cel mai recent răspuns: antel , utilizator 19:54, 28 Mai 2016
1. Potrivit art.16 alin.3 lit.c din OUG 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu. Cuantumul maxim care se poate realiza este mentionat in OUG 111/2010.

a) OUG 111/2010 (pana la 01.07.2016)
art.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....

c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic.

...
ISR =indicatorul social de referinta care are o valoare de 500 lei , in prezent.
In acest caz, venitul maxim care se poate obtine fiind de 3000 lei intr-un an calendaristic.

b) OUG 111/2010 (incepand cu 01.07.2016)
art.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Cuantumul minim al indemnizatiei este de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (1063 lei), venitul maxim care se poate obtine fiind de 3189 lei pe an calendaristic.

2. Asadar, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului intr-un an calendaristic in cuantumul maxim prevazut de lege.

Aceste venituri se pot obtine cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie. Altfel spus, se pot obtine din desfasurarea altor activitatii decat cea la care a fost suspendata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Acum imi este clar. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Deschidere microintreprindere in maternitate? andreealavinia2008 andreealavinia2008 Buna ziua, as vrea sa deschid un salon de cosmetica impreuna cu un asociat pe timpul maternitatii;pfa,srl sau microintreprindere...dar nu as vrea sa pierd ... (vezi toată discuția)
Pot lucra daca iau indemnizatie crestere copil? Aura24 Aura24 Buna seara . Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotul meu a intrat in concediu de crestere copil 2 ani, deoarece eu nu aveam dreptul. El lucreaza la ... (vezi toată discuția)