avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului pana la 2 ani

Buna ziua. Sora mea, insarcinata in 12 saptamani, a plecat din 2013 la lucru in Germania,avand contract cu o firma din Romania, la care a fost angajata pana in august 2014. Din iulie 2014 s-a angajat cu contract pe perioada determinata (pana in 10 decembrie 2014 are contract ),acum fiind in concediu medical . Daca din decembrie s-ar angaja la o firma din Romania ar putea beneficia de concediu de crestere a copilului ? Se tine cont si veniturile realizate in Germania ? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:17, 1 Octombrie 2014
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sai agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca in cele 12 luni sunt si perioade in care a lucrat legal in UE atunci se iau in calcul si acele venituri.

3. Pentru perioada lucrata in Germania trebuie sa depuna la dosar "copia contractului de muncã sau, dupã caz, dovada eliberatã de angajatori ori de autoritãţile competente strãine sau române, tradusã şi legalizatã, care sã ateste perioadele în care au fost realizate activitãţi profesionale şi care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socialã, precum şi veniturile aferente acestor activitãţi, inclusiv cele provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale. Aceste prevederi se aplicã şi persoanelor care au realizat activitãţi salariale ori independente în statele care aplicã prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socialã în raport cu lucrãtorii salariaţi şi cu familiile acestora, care se deplaseazã în cadrul Comunitãţii, pentru situaţiile prevãzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004" (din OUG 111/2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! dacă soțul a lucrat în suedia și germania în ... Larisapetcu Larisapetcu Buna ziua! Dacă soțul a lucrat în suedia și germania în ultimi 2 ani. Are cotizat și în românia 3 luni in acesti 2 ani. Dacă sar angaja în românia ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, impreuna cu soția, ne-am intors din germania la sfârșitul ... spyer spyer Buna ziua, impreuna cu soția, ne-am intors din Germania la sfârșitul anului 2020 dupa o perioadă de 8 ani. In 2021, soția a ramas insarcinata, iar acum ... (vezi toată discuția)
Indemnizația crestere a copilului trestian trestian Ce acte trebuie sa depun pentru indemnizația de crestere a copilului daca am lucrat in strainatate si daca se ia in considerare lunile lucrate acolo? (vezi toată discuția)