avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita a unei hotarari judecatoresti intr-un ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita a unei hotarari judecatoresti intr-un stat UE

Buna ziua!
Am o hotarare judecatoreasca pronuntata in favoarea mea de catre o instanta de judecata din romania si mi s-au admis si cheltuielile de judecata. Debitorul este stabilit in italia. Cum procedez sa execut acea hotarare in statul italian?
Va multumesc!

Editat de moderator simonette12-motiv pct.1.2 din Regulament
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 1 Octombrie 2014
Regulamentul 44/2001.
Regulamentul se aplică între toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Danemarca, care a încheiat în paralel un acord cu Comunitatea Europeană privind Regulamentul nr. 44/2001. Acest acord a intrat în vigoare la 1 iulie 2007.

O hotărâre judecătorească pronunţată într-un stat membru se recunoaşte în celelalte state membre, fără a se recurge la o procedură specială.

O hotărâre judecătorească pronunţată într-un stat membru şi executabilă în respectivul stat membru se execută în alt stat membru în cazul în care, la cererea oricăreia dintre părţile interesate, se declară executabilă în acel stat membru. Cererea în acest sens se înaintează instanţei sau autorităţii competente menţionate în lista din anexa II. Acţiunea împotriva hotărârii privind încuviinţarea executării se înaintează la instanţa menţionată în lista din anexa III.

Regulamentul stabileşte următoarele reguli:
Hotărârile judecătoreşti pronunţate într-un stat membru şi care sunt executorii în statul respectiv pot fi executate într-un alt stat membru, după declararea acestora ca fiind executorii în celălalt stat (sau înregistrate în Regatul Unit), prin depunerea unei cereri prezentate de orice persoană care are un interes în această problemă;
Cererea este adresată instanţei a cărei competenţă de jurisdicţie teritorială este determinată de domiciliul părţii împotriva căreia se urmăreşte executarea sau de locul de executare;
Declaraţia privind capacitatea executorie a hotărârii trebuie emisă în urma realizării anumitor formalităţi şi trebuie trimisă o notificare celeilalte părţi, care o poate contesta doar în instanţă;
Există posibilitatea de a refuza recunoaşterea unei hotărâri judecătoreşti străine, dacă recunoaşterea contravine ordinii publice sau este incompatibilă cu o hotărâre anterioară, ori dacă documentul care iniţiază procedura nu a fost notificat la timp sau cealaltă parte nu se prezintă.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca definitiva straina desiree desiree Buna ziua! As vrea sa va cer si eu sfatul in urmatoarea problema. Ce procedura trebuie urmata pentru ca o hotarare judecatoreasca definitiva straina ( a unei ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata europeana ENGFULL ENGFULL buna ziua sunt novice in legislatie dar mai ales in practica \"europeana \" in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu \"straini \" in principal de ... (vezi toată discuția)
Obtinerea certificatului de executare european vilbuc vilbuc Am obtinut o hotarare judecatoreasca irevocabila si executorie in urma respingerii cererii in anulare la hotararea data pe legea 119/ 2007. Deoarece ... (vezi toată discuția)