Buna ziua! Intrebarile mele in legarura cu acest subiect ar fi: daca fostul sot nu mai are nici un fel de legatura cu copilul,in varsta de 8 ani si 7 luni, nu are venituri declarate si nu-si achita suna stabilita de judecatorie ca pensie alimentara, ce pot face eu? Am depus actele pentru recalcularea pensiei alimentare,care a fost stabilita la minimul pe economie in sept 2012 la suma de 175 lei. La prima infatisare a procesului de recalculare a pensiei, nu s-a prezentat. Daca nu se prezinta nici la urmatorul termen, ce se mai poate face?? Astept un raspuns si va multumesc anticipat! Apropo, pt urmatorul termen s-a dispus proba cu inscrisuri si interogatoriul lui, dar daca nici atunci nu se prezinta?!
in cazul in care sotul nu se prezinta se poate dispune amandarea lui. in ceea ce priveste refuzul de plata a pensiei, trebuie sa depuneti o plangere penala pentru abandon de familie.
Depuneti o plangere penala prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.
Pana la momentul citirii actului de sesizare si de inculpare ( reprezentat de rechizitoriu )
dumnevoastra, in calitate de reprezentant legal al minorului, va puteti constitui parte civila, precizand defalcat sumele de bani ce reprezinta daune materiale si morale, pentru prejudiciul cauzat.
Dupa acest moment procesual partea vatamata nu se mai poate constitui parte civila decat cu acordul inculpatului .
Odata solicitate, daunele morale si materiale trebuie dovedite de un material probator amplu.
Asadar, puteti uza de inscrisuri si de martori, pentru a arata in ce a constat conduita infractionala a persoanei cercetata sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.
In cazul in care sunt recunoscute pretentiie cerute de dumneavostra, se poate depune o tranzactie, instanta de judecata luand act de invoiala operanta intre parti . (tranzactia in materie penala fiind introdusa de legea 202/2010).
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar retragerea plangerii penale prealabila produce aceleasi efecte.
Exista, insa , si anumite distinctii intre cele doua instititutii .In cazul impacarii, dat fiind caracterul personal al acesteia, nu mai pot exista pretentii pecuniare (actiunea civila alaturata celei penale este stinsa in acest mod).
In situatia retragerii plangerii penale prealabile va puteti adresa instantei de judecata in vederea cuantificarii prejudiciului suferit.
Bun, in urma plangerii penale fostul sot ar fi obligat intr-un fel sau altul sa-si achite restantele(ca sa ma exprim asa). Suma datorata este cea care s-a stabilit incepand cu data introducerii actiunii de divort,13 sept 2012, sau data la care a ramas definitiva si irevocabila, adica 07.03.2013?? Si as mai avea o intrebare: in urma modificarii codului civil, legea sustine aportul ambilor parinti la dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, de aceea si denumirea de "autoritate parinteasca comuna, cu resedinta permanenta la mama" , corect? Insa daca tatal dispare complet, fara a mai avea habar de existenta copilului, mama tot ramane conditionata de acordul lui in privinta unor decizii, cum ar fi plecatul din tara intr-o vacanta sau chestiuni de sanatate unde ambii parinti trebuie sa-si dea acordul?! Daca odata cu trecerea timpului relatia fiica-tata este inexistenta, acesta cum isi mai poate pastra drepturile asupra copilului si mai mult pentru ca este de rea credinta sau o face intentionat, nu va fi niciodata de acord cu niste decizii!!
Cititi in hotarare vedeti cum s-a stabilit. De platit, n-a platit-o niciodata ?
Puteti apela si la executor si acum pt a recupera cat va datoreaza pana in prezent si cu hotararea cea noua cand veti termina acest proces.
A platit o singura data, in urma primei plangeri penale, o datorie de 9 luni! Dar dupa ce a platit atunci, s-a inchis dosarul pt ca a achitat la momentul respectiv. Acum toata procedura trebuie reluata. Ideea este alta, si anume ca el nu are venituri legale! Tot ce castiga este nedeclarat si de asta cred ca este un pic mai greu. Nici nu stiu daca in aceste conditii se poate castiga in instanta procesul pentru recalculare a pensiei alimentare la minimul pe economie?!
Pensie alimentara
vetesi
Daca sa stabilit valoarea pensiei alimentare in proces si paritul a fost de acord cu aceasta decizie dar nu vrea sa plateasca pensia alimentara dar are ... (vezi toată discuția)