Va cer sfatul intr-o speta legata de cererea de recalculare a pensiei anticipate.
Intre momentul depunerii dosarului la casa de pensii (pensie anticipata partiala) si momentul in care contractul de munca cu angajatorul si inceperea derularii efective a pensiei s-au derulat 4 luni.
In momentul in care persoana a venit cu toate actele la dosar pentru a incepe derularea pensiei efective, a solicitat recalcularea pensiei avand in vedere ca in ultimele 4 luni a lucrat (deci a platit toate taxele si cotizatiile) si ar fi trebuit sa i se ia in considerarare perioada lucrata si sa se scada procentul de penalizare (inca 4 luni lucrate inseamna ca penalizarea scade cu 3%).
Dna de la ghiseu i-a spus ca acest lucru nu se face, fara alte explicatii.
Nu mi se pare logic sa lucrezi inca 4 luni si practic sa te pensionezi cu 4 luni mai tarziu si totusi sa nu conteze.
Puteti va rog sa ma indrumati catre legea care reglementeaza o astfel de situatie si sa ma sfatuiti ce se poate face pentru a obtine un calcul corect al pensiei care ia in considerare data efectiva de pensionare, nu data depunerii cererii?
2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 64
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prinadaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin.(1), se face din oficiu.
Pensie anticipata
crisn
Buna ziua,am si eu o mare nelamurire....
Mama mea s-a pensionat in 2009 anticipat fiind penalizata cu 30% ,dupa care a suspendat pensia pentru ca si-a gasit ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata
Agafia
Buna seara,
Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca.
As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)