avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Legislatie portal site , este necesar sa declari ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Legislatie portal site , este necesar sa declari veniturile?

Buna seara, va deranjez pe toti cu o intrebare: am o prietena care doreste sa isi faca un portal pentru cei care detin baruri, restaurante, puburi etc , in care membrii doritori sa isi promoveze evenimentele proprii contra unei sume lunare. Persoana in cauza nu este nici PFA nici nu detine vreun SRL, este freelancer.
Intrebare este daca este nevoita sa semneze cu fiecare client un contract si daca da trebuie sa declare veniturile? sau nu este necesar un contract ci doar sa declare veniturile?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Maria Munteanu , Avocat 00:56, 2 Octombrie 2014
buna seara,

pe scurt :

1) ideal ar fi sa se incheie un contract, din cel putin urmatoarele motive : in contract se pot mentiona o serie de clauze in favoarea partilor, obligatiile si raspunderile partilor sunt clar stipulate (ex de cate ori sa apara o reclama/anunt publicitar pe acel portal, data de expirare a ofertei, calitatea imaginii, etc), se pot insera penalitati pentru neplata la termen a banilor, etc;

2) da, trebuie declarate, in caz contrar = evaziune fiscala. Ar trebui cel putin PFA sa fie.

seara buna!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2014
Maria Munteanu, Avocat
Multumesc tare mult ptr raspuns, o singura intrebare mai am, in cazul in care se semneaza un contact pe proiect de exemplu, prietena mea se poate duce sa isi declare veniturile fara a mai fi nevoie de a fi PFA? Multumesc
De regula, indiferent ca e vorba de 1 contract/proiect sau mai multe, firmele cu care va colabora solicita ca persoana fizica respectiva sa fie PFA, din ratiuni fiscale si legale. Dar asta nu o impiedica sa incerce totusi, sa faca un test, sa intrebe la 1-3 firme cu care ar vrea sa colaboreze daca sunt de acord sa colaboreze fara contract si fara PFA si sa vada ce spun (au mai existat cazuri in practica, chiar daca nu sunt recomandabile..)

Succes!
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
Maria Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea inchirierii unui spatiu publicitar online horridon horridon Buna ziua, Detin un site de anunturi online si in curand o sa vreau sa inchiriez spatiu publicitar care consta in bannere publicitare. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Plata taxe si impozite fara pfa razgandeanu1 razgandeanu1 Buna seara! Eu lucrez ca freelancer, si urmeaza sa obtin venituri din strainatate, si as dori sa intru in legalitate. Trebuie neaparat sa fiu PFA sau firma ... (vezi toată discuția)
Freelancer - taxe, impozite, declaratii la fisc antagonick antagonick O persoana care lucreaza ca programator in regim de freelancing, pe site-urile de specialitate gen e-lance este obligat sa-si declare veniturile? Daca da cum ... (vezi toată discuția)