avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zile concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zile concediu medical

daca un angajat a suferit un accident rutier si a intrat in concediu medical fiind incapabil pentru servici care este numarul maxim de zile de concediu medical pe care angajatorul i le poate plati?cum se calculeaza concediul medical :dupa numarul de zile calendaristice sau ,dupa numarul de zile lucratoare din luna aferenta concediilor medicale?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:49, 2 Octombrie 2014
Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

Concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.

ART. 71
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare. La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.



OUG nr. 158/2005:

ART. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).


Angajatorul suporta indemnizatia aferenta zilelor lucratoare din primele 5 zile calendaristice, iar pentru celelalte zile de concediu medical (inclusiv concediile medicale date in continuare) indemnizatia se suporta din FNUASS. Tot angajatorul plateste indemnizatiile din FNUASS, dar le poate recupera ulterior de la casa de sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat medical cod 14 Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu daca un concediu medical cod 14 se suporta intergral din FNUASS.As dori si un art.legislativ in acest sens.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu medical - limita maxima pe 12 luni carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! La cate zile de concediu medical are dreptul un salariat pe parcursul a 12 luni ? La 90 zile de c.m. intra in comisia medicala ? Medicul de ... (vezi toată discuția)
C. m. ogr ogr Doresc sa stiu de cite zile de concediu medical esre nevoie ca sa fii trimis la comisie,daca este necesar ca acesta sa aiba continuitate sau se poate si cu ... (vezi toată discuția)