avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIMINUAREA PENSIEI DE INTRETINERE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIMINUAREA PENSIEI DE INTRETINERE

Va rog sa ma ajutati !

Am depus o actiune in justitie(pe cale de ordonanta presedentiala), pentru diminuarea pensiei de intretinere de la 327,8 lei la 150 lei/luna, actualmente(de la 01.04.a.c.) fiind somer(indemnizatie de somaj in cuantum de 601 lei/luna).
In urma contestatiei la poprire pe care am facut-o, instanta a obligat Iin august 2008 tertul-poprit sa plateasca Reclamantei « in limita creantei acesteia, suma de 327,8 lei lunar reprezentind pensie de intretinere incepind cu data de 09.03.2006 pina la ajungerea la zi, apoi cate 327,8 lei in continuare pina la majoratul minorei…… tinind seama de sumele achitate deja cu acest titlu de catre tertul-poprit si fara ca retinerile sa depaseasca 1/2 din salariul lunar al Contestatorului ».
La AJOFM, serviciul judiciar mi-a spus la intocmirea dosarului, ca-mi vor retine 50% din indemnizatie pentru pensia de intretinere, adica voi ramine sa ma descurc cu 300 lei/luna.

Prin ordonanta presedentiala am cerut :
1. diminuarea pensiei de intretinere la valoarea de 150 lei/luna(1/4 din indemnizatia de somaj) ;
2. diminuarea sumei suplimentare de platit in contul « pensiei datorate si ajunsa la scadenta », de la 327,8 lei la 50 lei/luna, astfel incit suma TOTALA ce-mi va fi retinuta lunar sa fie de 200 lei(respectiv 33% din indemnizatia de somaj).

Cum trebuie interpretate precizarile din Codul de procedura civila art. 409 alin.1a («pana la 1/2 din venitul lunar net) respectiv alin.4 si 5(« in limita a 1/2 din cuantumul acestora ») coroborate cu precizarile art.94 din Codul familiei(« Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati ») ?
« Pina la 1/2 » si « in limita a 1/2 » insemana OBLIGATORIU 50% ???
Am sanse sa obtin si ce am cerut la punctul 2 mai sus ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 00:10, 25 Mai 2009
era bine sa fi avut si dvs. un avocat, cred ca ati putea cere unu' din oficiu dar de barou pt cazurile sociale.
pesia alimentara nu poate ocupa atatea procente. nmai daca aveti mai multi copii carora sa le dati pensie, sau daca aveti si copii cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj - pensie alimentara mirceastanciubv mirceastanciubv BUNA ZIUA ! VA ROG SA MA AJUTATI ! PE 22.04.A.C. AM DEPUS DOSARUL DE SOMAJ SI AM PRIMIT “STATUTUL OFICIAL” DE SOMER, DISPONIBILIZAT FIIND IN ... (vezi toată discuția)
Retineri pensie de invaliditate ianchis ianchis se poate retine din pensia de invaliditate revizuibila cheltuieli de judecata si taxe de excecutare silita ? (vezi toată discuția)
Poprire pensie minima alialex alialex Bună ziua, Soțul meu este pensionar (pe caz de boală) cu un venit de 800 lei format di 256 lei pensie și 544 indemnizație socială. Are o poprire la ... (vezi toată discuția)